Bekçinin polis olması durumu, polis olmayı düşünen ve isteyen herkesin merak ettiği bir konudur. 2017 yılında ortaya çıkan ve genç askeri mezunların odak noktası haline gelen bekçilik mesleği, polisliğin görev tanımı ile benzerliğiyle dikkat çekmektedir. Öyle ki, pek çok genç önce bekçi, ardından polis memuru olmayı hayal etmektedir. Bekçiler çoğunlukla gece bekçisi olarak görev yapmaktadır. Ancak bekçilik görevinden polis memurluğunda direkt olarak geçiş yoktur.
Ancak bu günlerde artan bekçi sayısı ile yeni yasanın bu durumu değiştirebileceğini göstermektedir. 2017 yılında yürürlüğe giren yasa, mahalle bekçileri ve çarşı bekçilerinin polislik yapmasını yasaklamıştır. Polis olmak için KPSS şartlarını yerine getirmek gerekir. 2017 yılında çıkarılan 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nun 13. maddesine göre bekçiler arasında atama ve yükselmeler farklılık gösterebilmektedir. Daha yüksek seviyelere ilerlemek için üç yıllık bir çalışma gereklidir. Kayıt defteri de temiz olmalıdır. Ama buradaki yükseliş bekçilik görevi esnasında geçerli olur. Bekçilikten polisliğe doğrudan transfer yoktur.
Bekçilik Görevinden Polisliğe Geçiş
Bekçi polis olur mu sorusuna bazı kaynaklar bekçilikte 3, 5 veya 7 yıllık hizmetten sonra doğrudan polis olunabileceği ile ilgili bilgiler verse de, bunların tamamen yanlış olduğunu bilmek gerekir. Kanun ve yönetmeliklere göre, bir güvenlik görevlisinin polis olması pek olası değildir ve bir mahallede veya çarşıda bekçi olarak çalışan bir kişi ancak bir şekilde polis olabilir.
Bu durum ise; lise son sınıf ve üniversite mezunlarının KPSS şartlarını sağlaması gerektiğidir. KPSS eşiğini geçen herkes polis olmak için gerekli başvuruyu yapabilir. KPSS şartlarını sağlamayan ya da yeterli puana erişemeyen adaylar, polislik mesleğini gerçekleştiremez. Bekçi olarak görev yapanların resmi olarak kamu görevinden istifa etmeleri ve KPSS sonuçlarını bildirmeleri gerekmektedir.
Bekçinin Polis Olması İçin Gerekli Görülen Şartlar
Bekçi polis olması için aranan ve gerekli görülen şartlar bu şekilde özetlenebilir;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- En az lise diploması veya aynı düzeyde yeterliliğe sahip bir belgeye sahip olmak,
- Erkekler için en az 167 cm, kadınlar için en az 162 cm boyunda olmak,
- 18 ile 27 yaş dahil olmak üzere, bu yaşların arasında ve polislik mesleği için yeterli bir vücut kitle indeksine sahip olmak.
- Başvuru yaptığı il sınırları içerisinde en az bir yıllık süre boyunca ikamet ediyor olmak,
- Zorunlu askerlik görevini tamamlamış olmak,
- 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, başvuruların başladığı tarih itibarıyla 18 yaşını ve 28 yaşından gün almamış olmak,
- Hapis cezasından hükümlü bulunmamak,
- Türk toplumuna göre kötü şöhretli olarak tanınmıyor olmak,
- Kamu haklarından mahrum olmasını gerektirecek herhangi bir suç işlememiş olmak,
- Kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası almasına neden olacak herhangi bir suç işlememiş olmak,
- Memuriyete engel herhangi bir hal içerisinde bulunmamak ya da bulunmuş olmamak,
- Üzerinde silah bulundurmaya yahut silah kullanmasını gerektirecek bir görev yapmaya dair hukuki ya da fiziksel bir engel sahibi olmamak,
- Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde daha önceden belirlenmiş olan şartların tamamını eksiksiz şekilde taşıyor ve karşılıyor olmak,
- Polis olmak isteyen adayın ya da eşinin başvuru tarihine dek edep için yanlış görülen ve genel ahlaka aykırı çalışma ve görüşme yerlerinde bulunmuş ve bu durumun kayıtlar altına alınmış olmaması bekçi polis olması için gerekli görülen şartlardır. Bu şartların karşılanmadığı durumlarda adayların başvuruları geçersiz sayılacak ve polislik mesleğini icra edebilmeleri ya da edebilmek adına eğitim almaları söz konusu olmayacaktır.
Selamun aleyküm sözleşmeli er’likten bekçiliğe geçiş yapmak mümkün mü sözleşmeli er olarak kaç yıl hizmet etmek gerekir veya sözleşmenin fesih edilmesi durumubda bekçiliğe başvuru yapılabilir mi?