Sözleşmeli Astsubay Nasıl Olunur?
Sözleşmeli astsubay, TSK tarafından açılan alım ilanlarına başvuran adaylar için geçerli olmakta ve bunun beraberinde astsubay alımlarındaki şartları içermektedir. Şartlara uygun olan astsubay adayları mülakatlara çağrıldıktan ve de tüm aşamalardan geçmeleri durumunda protokolli astsubay olmak için ilk aşamayı tamamlamış bulunurlar.
Sözleşmeli Astsubay Nedir ?
Sözleşmeli olan astsubaylar evvela bir ön protokol yaparak eğitimlere tabi tutulmaktadırlar. Eğitimlerin başarılı bir biçimde tamamlanmasından sonra protokol imzalanarak Astsubay rütbesi ile atamaları yapılmaktadır. Sözleşme süreleri 3 ila 9 yıl arasında da yer almaktadır. Gerekli koşulların yerine getirilmesi ile protokollerin yenilenmesi yapılabilmektedir. Yenilemesi yapılan protokolli astsubayların görevleri devam etmektedir.
Yenilemeler ile beraber toplam olarak 21 yıl boyunca protokolli astsubaylık görevlerini devam ettirebilmektedirler. Rütbe yükselmeleri de belirli seviyelere göre yapılarak ilerlemektedir. Sözleşmeli astsubayın protokolü uzatılmaz veya olumsuz bir sebepten dolayı sicili bozulursa protokolü direkt feshedilmektedir.
Sözleşmeli astsubay adaylığına müracaatta bulunmak için açılan ilanların takip edilmesi gerekiyor. Buna istinaden müracaatların yapılması ile alakalı süreç başlayacak olup protokolli astsubaylık için ilk adımlarını atmış olacaklardır.
Sözleşmeli Astsubay Olmak İçin Neler Gerekli?
Sözleşmeli astsubay olmayı isteyen kişilerin evvela açılan alım ilanlarını takip etmeleri ve ilanlara istinaden müracaatta bulunmaları gerekiyor. Uygun koşulları sağlamakta olan adayların müracaatta bulunması gerekiyor. Başvurularını gerçekleştiren adayların mülakatlara çağrılması ile de süreç başlamış olmaktadır.
Başvuru kılavuzunda yer alan bölümlerden birinden mezun olmak gerekiyor veya kayıt sürecine kadar mezun olabilecek adaylar müracaatta bulunabilmektedirler. Lisans mezunları için 27 yaş; lisans üstü adayların müracaatlarında da 32 yaş sınırı bulunur. Kadın adayların da hamile olmama koşulları bulunur.
Hem jandarma hem de askeri okullarda protokolli astsubay olarak çalışma hakları bulunan erkek ve kadın astsubay adaylarının müracaat şartlarına uygun bir biçimde olmaları gerek duyulmaktadır.
Ön eleme aşamalarından birisi olarak sağlık muayenesi yapılmaktadır. Ardından fiziksel yeterlilik sınavları yapılmaktadır. Bu fiziksel yeterlilik sınavlarını da geçen adaylar ön protokol yapılarak gerekli eğitimlere tabi tutulmaktadırlar. Eğitimlerin tamamlanması arkasından da son olarak protokol imzalanmaktadır.
Emekli Astsubaylık Şartları Nedir?
TSK’da görev yapan astsubayların emekli olabilmesi için birtakım şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. Çalışılan her yıla nazaran 3 ay ek yıpranma payı kazanmaktadırlar. Ortalama 20 senelik bir çalışma hayatında 5 yıl gibi bir süre yıpranma payı olarak ilave edilecek ve toplam 25 yıl gibi hesaplanacaktır. Bu zaman dilimi aynı şekilde emeklilik yaşlarında da düşülmektedir.
Sözleşmeli astsubay ise yapılan ve de uygun görülen yenilemeler ile beraber azami 21 sene çalışma haklarına sahip olmaktadırlar. Sözleşmeler uzatılmadığı takdirde görevlerine devam etmeleri söz konusu olmayacaktır. Ayrıca sicillerine zarar verebilecek herhangi bir durum söz konusu olunduğunda da derhal protokolleri feshedilerek sonlandırılmaktadır.
Sözleşmeli Astsubay Maaşları Ne kadar ?
Sözleşmeli astsubay maaşları batı bölgelerinde yeni başlayan bir astsubay için 6000 tl ile 7000 tl arasında değişmektedir. Doğuda görev yapma durumuna göre 10.000 tl ile 13.000 tl arasında değişmektedir.