Uzman çavuş nasıl olunur sorusu, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Çavuşluk, askerlik ile ilgilenen kişileri yapmak istediği mesleklerden bir tanesidir. Çavuşların çok farklı görevleri mevcuttur. Bu görevlerden birkaçı aşağıdaki gibidir:
- Subay ve astsubaylar arası ilişkileri düzenlemek
- Birlik ile iletişimi sağlamak
- Düşmana karşı mücadele etmek
- Nöbetleri düzenlemek ve güvenliği sağlamak
Gibi görevler gösterilebilir.
Pek çok kişi, uzman çavuş olmak için nasıl bir yol izleyeceğini internetten araştırmaktadır. Uzman çavuş; hava, deniz, kara, jandarma, sahil güvenlik gibi farklı alanlarda yapılabilecek bir meslektir.
Hava Kuvvetleri Uzman Çavuş Nasıl Olunur?
Hava kuvvetlerinde uzman çavuş olabilmek için genel olarak belirtilen uzman erbaş olabilme şartlarına sahip olmak gerekir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve erkek olmak
- En az 20 en çok 27 yaşında olmak
- En az lise ve dengi bir okuldan mezun olmak
- Askerlik şartı olmamakla beraber askerliğini yapmakta olan kişilerin komutanları tarafından verilecek olan Nitelik Belgesi’nden en az 80 ve üzeri puan almış olmak
- Askerlik hizmetini yapmış olanların başvuru tarihinden itibaren terhisinin üzerinden 5 yıl geçmemiş olması
- Askerlik yaparken “Askerliğe elverişli değildir” raporu ile terhis edilmemiş olmak
- Sınavlardan başarılı bir şekilde geçerek sağlık muayenesinden sonra “Uzman erbaş olur” raporu almak
Deniz Kuvvetleri Uzman Çavuş
Bu soruya cevap verirken, tüm kolluk komutanlıkları ve jandarma ve sahil güvenlik komutanlıklarının aynı site üzerinden personel alımı yaptığını söylemek gerekir. Bu site personeltemin.msb.gov.tr dir. Buradaki ilanları dikkatle takip ederek Deniz Kuvvetleri Komutanlığının uzman çavuş için ilana çıktığı vakti yakalayabilirsiniz.
Hava Kuvvetleri Uzman Çavuş
Tüm birlikler gibi Hava Kuvvetlerinde de uzman çavuş olabilmek için yukarıdaki şartlar aranmaktadır. Daha sonra uzman çavuşlar atandıkları bölgeye göre Hava, Deniz, Kara, Jandarma ya da Sahil Güvenlik olacak şekilde eğitimlerine başlayabilirler.
Jandarma Uzman Çavuş Nasıl Olunur?
Jandarma’da uzman çavuş olabilmek için gerekli şartlar sağlanıyor ise uzman çavuş olmak için başvuru formu doldurmalısınız. Daha sonra sizi fiziki yeterlilik ve sözlü mülakat sınavına alacaklardır. Bu iki sınavdan da başarılı bir şekilde geçerseniz jandarma uzman çavuş olabilirsiniz.
Sahil Güvenlik Uzman Çavuş Nasıl Olunur?
Uzman çavuş nasıl olunur sorusuna cevap verdiğimiz diğer kolluklar gibi Sahil Güvenlikte uzman çavuş olabilmek için de yukarıdaki şartların hepsini sağlamanız gerekir. Daha sonra başvuru formunu doldurarak komutanlarınıza iletmelisiniz. Başvurunuz onaylandıktan sonra sahil güvenlik uzman çavuş olabilmek için eğitimlere başlarsınız. Bu eğitimlerde sahil güvenlik ile ilgili her şey, yüzme, su altında durma, düşman ile karşı karşıya gelince savunma gibi pek çok eğitim sizlere verilmektedir. Bu eğitimleri de tamamladıktan sonra uzman çavuş olmaya hak kazanırsınız.
Uzman Çavuş Maaşları Ne Kadar?
Pek çok genç, uzman çavuş nasıl olunduğunu merak ettiği kadar uzman çavuşların ne kadar maaş aldığını da merak etmektedir. Uzman çavuşların ne kadar maaş aldığı aslında birçok faktöre göre değişkenlik göstermektedir. Bu faktörlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Görev yapılan bölge
- Yapılan görev tanımı
- Diğer primler
- Eş ve çocuk yardımı
Gibi faktörler uzman çavuşların maaşları arasında farklılık oluşturan etmenlerdir.
Uzman çavuş nasıl olunur adlı yazımızı uzman çavuş maaşlarının ortalaması ile noktalamak isteriz. Bir uzman çavuş en düşük 3500 TL maaş alırken en yüksek 9000 TL maaş alabilir. Bu nedenle uzman çavuşlar ortalama olarak 4000 TL maaş aldıklarını söyleyebiliriz.
Uzman çavuş olabilmek için sınav olunurmu
Artık uzman çavuş olabilmek için kpss sınavına girmeniz gerekmektedir