Yoklama kaçağı üniversiteye kayıt yaptırabilir mi konusu son dönemlerde merak edilen konulardan birisidir. Bilindiği üzere yoklama kaçağı olan kişiler bedelli askerlik yapma ya da sigortalı olarak çalışma hakkına sahip değildir. Bu nedenle yoklama kaçaklarının üniversiteye kayıt yaptırıp yaptırmama konusu da kişilerin aklında soru işareti olarak kalmıştır.
Yoklama Kaçağı Durumu
Yoklama kaçağı olan kişiler askerlik için gereken bilgileri ve belgeleri doldurmayıp devlete teslim etmeyen kişilere denilmektedir. Yani kişiler askerlik yaşına geldiği zaman askerlik şubesinden ya da e- devlet üzerinden askerlik yoklamalarını yapıp durumlarını devlete bildirmelidir. Aksi takdirde yoklama kaçağı olarak kabul edilirler. Askerliğe gitme yaşı 21’dir fakat askerlik için durum bildirmek ve yoklama kaçağı sayılmamak için 18 yaşında yoklamayı yapmak ve devlete bildirmek gerekir. Pek çok kişi bu bilgiyi bilmediği için 18 yaşına geldiği zaman yoklama süresini kaçırabilir ve üniversiteye gidip gitmeyeceğini merak eder.
18 yaşına gelen kişiler e- devlet üzerinden askerlik için gerek olan tüm bilgileri doldurmalıdır. Kişiler eğer e- devlet şifresine sahip değilse bu durumda PTT’ye müracaat ederek bir şifre almalıdır. Daha sonra e- devletten askerlik için gerekli olan tüm bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlamalıdır. İşlemi bitirdikten sonra aile hekimlerine giderek askerliğe engel olabilecek her türlü muayeden geçmelidir. Eğer askerliğe elverişli değilse çürük raporu verilir. Askerliğe elverişliyse ya askere gitmek için başvuru yapılır ya da askere gitmeyecekse tecil işlemlerine başlatılır.
Yoklama Kaçakları Üniversiteye Gidebilir Mi?
Üniversite asker kaçağı olan kişileri kabul etmez. Zaten üniversiteye kayıt yaptırabilmek için askerlik durum belgesi alınmalıdır. Üniversiteler bu durum belgesine göre öğrenci kabul eder. Yoklama kaçağı olan kişiler, askerlik şubesi ile irtibata geçerek okul kayıt tarihlerine kadar askerliklerini tecil ettirmelidir. Eğer tecil ettirmezlerse asker kaçağı olarak görülürler ve bu durumda üniversite kaydı yaptıramazlar. Bu durum açık öğretimden kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler için de geçerlidir. Eğer kişiler sınava girmiş ve bir üniversiteyi kazanmışsa askerlik şubesine giderek bu durumu bildirmelidir ve tecil işlemlerini biraz daha uzatmalıdır. Böylece üniversiteye kayıt yaptırılabilir.
Bakaya Kalanlar Zorla Askere Alınır mı?
Bakaya kalmak, askerlik çağına gelmiş olan kişilerin hala bu vatandaşlık görevini yerine getirmemesi ya da yerine getirebilmek için herhangi bir girişimde bulunmamış olan kişileri ifade eder. Bakaya kalan kişiler, askerlik görevini yerine getirmeye başlayacağı zaman belli bir miktar para cezası ödemek zorundadır. Bununla birlikte bakaya kalan kişiler, askerlik girişiminde bulunduğu zaman devlet tarafından hemen askere götürülüp götürülmeyeceği de pek çok kişi tarafından merak edilen bir konudur.
Bakaya Kalanlar Askere Zorla Götürülür Mü?
Bakaya kalanların askere alınması zorla yapılan bir işlem değildir. Bakaya kalanlar yoklamasını yapmış olan fakat askere çağırılmasına rağmen hala gitmeyen kişiler olarak tanımlanmaktadır. Yani yoklamasını yapan fakat hala askere gitmeyen kişilere asker kaçağı da denilebilir. Bakaya kalanlar ya da yoklama kaçağı olanlar kolluk kuvvetleri tarafından tespit edildiği zaman hemen askere gönderilemezler. Kolluk kuvvetleri, bu kişileri şahsı askerlik şubesine sevk eder ve bu şekilde görevini tamamlar. Bu süreç içerisinde bakaya kalanlara başka müdahale edilmez. Bununla birlikte bakaya kalan kişiler askerlik şubesine teslim edilir ve gereken bazı işlemler yapılır. Bu işlemler genelde askerin yoklaması, muayenesi gibi işlemlerdir. Bakaya kalanlar ya da yoklama kaçakları uygulama kolluk kuvvetleri tarafından askerlik şubesinde tutanak imzalarlar. Daha sonra yeniden serbest bırakılırlar. Çünkü hiçbir şekilde kimse zorla askere götüremez ya da gönderilemez.
Bakaya Kalanların Askere Gitmeleri
Bakaya askere alınma süreci askerlik şubesinde uygulanması gereken bazı işlemlerden sonra gerçekleşir. Bakaya kalındığı sürece göre değişiklik gösteren ücretin ödenmesi gerekir. Daha sonra kişinin askere gitmemesiyle ilgili Cumhuriyet Savcılığına bir suç duyurusu bulunur. Savcılık bakaya kalan asker kaçağına tutuklama emri çıkartır. Bu durum kişinin GBT sistemine işlenir. Daha sonra bakaya kalan kişilerin tüm işlemleri askerlik şubesi tarafından tamamlanır ve muayenesi yapılır. Askere gitmeye elverişli olan kişilere bir sonraki askerlik sevk tarihi ile ilgili bilgiler verilir. Bakaya kalanlar sevk tarihine kadar serbest kalır. Askere gitme zamanları geldiğinde de vatandaşlık görevini yerine getirmek amaçlı olarak birliğe teslim edilir. Yani tutuklanıp zorla askere götürme durumu söz konusu değildir.
Hocam yalan yanlış bilgiler vermeyin lütfen bakaya durumunda bile üniversiteye kayıt yaptırılabiliyor sadece tecil edilmiyor dondurup askere gidip gelip devam edilebiliyor eğitime. Kazanan bir insanın eğitim hakkını kimse elinden alamaz lütfen doğru bilgiler verin.
Yorumunu gördugume o kadar sevindim ki çok tesekkurler. Bu kadari da olmaz ya yanlış bilgilendirme ile nasıl insanların hayyalleri ile oynuyorlar. Başımdan aşağı kaynar sular indi bir an.
Al bendende o kadar kardeşim bi hayalimiz var onuda elimizden almasinlar bi zahmet
Bakaya durumunda iken üniversite kaydı öncesi askerlik şubesinden alınan belge ile üniversiteye kayıt yapılıyor ama askerlik maalesef engellenemiyor. Bugün askerlik şubesinde sordum böyle anladım. Bu doğru mu? Bir de hep biz fakir çocukları askere gideriz şehit düşeriz. Adaletsiz dünya. Askerlik kaldırılmalı.