Bakaya yani yoklama kaçağı, askerliği çıktığı halde yoklamasını yatırmamış olanlara verilen isimdir. Bugün milyonlarca kişi bakaya durumuna düşmüş ve bir şekilde Türkiye’yi terk ederek sırf askerliğini yapmamak için yurtdışına çıkmayı düşünmektedir.
Peki, yoklama kaçağı olan kişi yurtdışına çıkabilir mi? Çıkamazsa ne yapması gerekir?
Yoklama Kaçağının yurt dışına çıkışında herhangi bir sorun olur mu?
Aslında bu sorunun yanıtı her zaman kötü amaçlı değildir. Çünkü bazı durumda eğitim amaçlı olarak yüksek lisans ya da doktora için yurtdışına çıkmak isteyen öğrencilerin de merak ettiği bir sorudur.
Bazı öğrenciler yurt dışına çıkmış ve askerlik tecil süreleri bitmiş olmasına rağmen henüz okullarını bitiremediklerinden dolayı yurt dışında kalmak zorundadır.
Bu öğrenciler yurda döndüklerinde tekrar yurt dışına çıkamayacaklarından endişe edebilirler ve bunun içinde Türkiye’ye gelişlerini ertelemek isterler.
Bakaya Kalanlar Yurt Dışına Çıkabilir Mi?
Bakayalarla ilgili bu konuda kafa karşılığı yaşanmasının nedeni 2010 yılı öncesindeki dönemdir. 2010 yılına kadar vergi borcu olanlar, asker kaçağı olanlar ve bakaya olanlar yurt dışına çıkamıyorlardı. 2010 yılında anayasanın değişmiş olması ile birlikte 23. Maddede yapılan değişiklikle birlikte işler biraz daha değişti.
İlginizi Çekebilir: Askerde Hava Değişimi Nasıl Alınır?
Yapılan anayasal düzenlemeye göre “vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilir” şeklinde belirlendi.
Yani herhangi bir şekilde hakim kararı olmadan bir kurum ve merci sizin yurt dışına çıkmanızı engelleyememektedir.
Kısacası bakaya ya da asker kaçağı durumundaysanız hakkınızda mahkeme kararıyla herhangi bir yurt dışı kararı bulunmuyorsa yurt dışına çıkışınızda bir sorun yoktur.
Askerlik kutsal bir görevdir ve askerliği gelmiş olan herkesin kendi şartları uyması halinde askere gitmesi gerekir. Bir Türk vatandaşının asker kaçağı durumunda olması sıkıntı verici bir durumdur.