Askerlik yaparken firar etmek ve yaptırımları hakkında pek çok soru merak edilmektedir. Yeni askerlik sistemine göre askerlik süresi, eğitim farkı gözetilmeksizin herkes için aynı süreye, lise diploması veya üniversite diploması olup olmadığına bakılmaksızın tüm askerler için altı veya altı aya indirildi. Kısa süreli askerlik hizmeti tamamen sona erdi. Geçmişte, üniversite mezunları altı aylık kısa bir askerlik hizmetini yerine getirirken, lise mezunları ve altı olanlar 18 ay askerlik yaptı. Yeni başvurularda bu süre, mezuniyet farkı gözetilmeksizin tüm askerler için 6 aydır.
Askerlik yapan askerler, sivil hayattan farklı, disiplinli bir hayata alışmışlardır. Ancak bazı askerler sivil hayattaki sorunlar nedeniyle yeni hayatlarına uyum sağlayamamakta veya askerliği bırakma eğilimi göstermektedir. Askerlikten firar etmenin cezaları mevcut şartlara ve taahhütlere göre değişiklik gösterebilir.
Kanunların ve kurumların işleyişi devlet için esastır. Türk Cumhuriyet Ordusu, askere alınan askerleri er ve astsubay olarak eğitmek ve bir süre silahlandırmakla yükümlüdür. Türkiye Cumhuriyeti erkek vatandaşlarının, ülkenin belirlediği şartları taşımaları halinde askerlik hizmetine katılmaları zorunludur. Askerlikten kaçmakciddi bir suçtur ve hiç kimse kanunla belirlenmiş ayrıcalıklardan yararlanamaz.
Askerden Firar Etmenin Cezası Ne Olur?
Askerden kaçma, çeşitli nedenlerle bazı insanlarda rastlanmakta olan bir durumdur. Askerlik kutsal bir görevdir ama hepimiz bunun ne kadar zor olabileceğini biliyoruz ve bazıları bunun üstesinden gelecek gücü bulamayabiliyor. Bazıları hastalık nedeniyle askerlik hizmetinden kaçarken, bazıları akıl hastalığı nedeniyle kaçıyor. Ancak nedeni her ne olursa olsun bu kutsal görevin yerine getirilmesinden kaçınmaya çalışmanın cezaları vardır. Bu ceza Askeri Ceza Kanunu’nun 66. maddesidir. Maddede açıkça belirtilmiş ve gerekli mercilerce uygulanmaktadır.
Askerlikten firar etme cezası da bu bağlamda oldukça merak edilmekte olan bir konudur. Askerlik sırasında hava değişimi, dağıtım izinleri ve çarşı izinleri gibi çeşitli amaçlarla izin verilir. Asker belirlenen izin süresi sonunda birliğe teslim olmazsa izin ihlali kabul edilir ve işlem başlatılabilir. Ancak bir veya iki saatlik gecikme izin ihlali sayılmaz. Birlik komutanının takdirine bağlı olarak geçici cezalar uygulanabilir. Birlik uzun bir kaçışta teslim olmazsa, süre geçtikten sonra Birlik Şefi/Komutanı neyin suç teşkil ettiği konusunda soruşturma başlatır. Komutan tarafından serbest bırakılan soruşturma dosyaları, tutuklama emri çıkaran yetkili savcılığa gönderilir. Hakkında yakalama kararı çıkarılan kişi kolluk görevlileri tarafından tutuklanırsa dava açılabilir. Mahkeme işlemleri sonucunda kişi ya mahkûm olarak birimine bağlanır ya da biriminde gönüllü olmasına izin verilir. Tutuklama emri olmadan tutuklananlar, formalitelerin tamamlandığı askeri gözaltı merkezine götürülür. Bundan sonra, birimine gitmekte özgürdür. Askerden firar etmiş olanlar hapis veya para cezasına çarptırılır. Kaçış süresinin uzunluğuna ve mevcut duruma göre bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirsiniz.
Kimlere Hapis Cezası Verilir?
İzinden döndükten sonra 6 gün içinde geri dönmeyen kişi izin ihlali yapmış olarak kabul edilecektir. Aynı zamanda askerlik görevi sırasında çeşitli şekillerde birimden ayrılanlar hakkında da davalar açılıyor. Birimden kaçan biri 24 saat içinde geri dönerse firar yerine disiplin kurallarına göre cezalandırılabilir. 6+1 günden fazla birime geri dönmeyen kişiler hakkında firar davası açılacaktır. Asker kaçakları bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılır, ancak hapiste geçirilen süre askerlik hizmetinden sayılmaz. Gözaltı süresini tamamlayanların firar tarihinden itibaren askerlik hizmetini tamamlamaları zorunludur. İzin ihlallerinin disiplin cezası ve süresi askerlik hizmetini etkilemez. Askerlikten kaçmak görüldüğü üzere ciddi bir suçtur ve yaptırımları vardır.
askerlik kçağı olunursa ne olur