Askere gitmeye karar verdiniz ve tecilinizi bozdurdunuz. Sizden istenilen tüm evraklarınızı askerlik şubesine teslim ettiniz ve sonrasında nihayet askerlik zamanınız belli oldu ve sülüs belgeniz hazırlandı. Artık askerlik hazırlıklarınız başladı fakat ne yapmanız gerektiği konusunda herhangi bir fikriniz yok. O zaman bu makalemizi okumaya devam edin. Çünkü askerlik yeri belli olduktan sonra ne yapılmalı? Sorusunu bu makalemizde size anlattık.
Askerlik yerleri açıklandıktan sonra yapılması gerekenler
- İlk olarak sülüs belgenizi alıyorsunuz
- Yol iaşe bedelini alıyorsunuz
- Çalışıyorsanız işyerinizden tazminatınızı alıp çıkış işlemlerini yapmanız gerekiyor.
- Askere gitmeden önce artık temel ihtiyaçlarınızı hazırlayabilirsiniz.
Aşağıda bunları sırasıyla açıklayalım:
Sülüs Belgesi Nasıl Alınır?
Eskiden sülüs belgesini almak için askerlik şubesine gitmeniz gerekiyordu. Ancak şimdi e-devlet üzerinden bu belgenizi alabiliyorsunuz. Belgeyi alırken dikkat etmeniz gereken nokta belgeyi tek bir kez alma hakkınızın olduğudur. Yani indirirken mail adresinize de sülüsünüzü göndermeniz faydanıza olacaktır.
Yol-İaşe Bedelini Almak
Yol iaşe bedelini almak için PTT şubesine gitmeniz gerekiyor. Kimliğinizle birlikte istediğiniz bir PTT şubesine giderek paranızı çekebilirsiniz. Kimlik dışında sizden herhangi bir belge istenmeyecektir.
İlginizi Çekebilir: Askerliği Bitene Yol Parası Verilir mi?
Yol-İaşe Bedeli Nasıl Hesaplanır?
Yol iaşe bedeli asker yol parası olarak tanımlanır. Bu ücret kilometre ve otobüs ücreti hesaplanarak yapılır. 0-800 km arası 1 gün ve 20 TL olarak belirlenmiştir. 801-1600 km arası 2 gün ve 40 TL’dir. 1601 km üzeri için 3 gün kabul edilir ve 60 TL dir.
Yol iaşe hesaplaması yapılırken. Askere gideceğiniz yer ile memleketiniz arasındaki mesafe esas alınır. Yani ikamet ettiğiniz yerin önemi olmayacaktır.
Yol-İaşe Bedeli Nasıl Sorgulanır?
Yol iaşe bedelini sülüsünüz aldıktan sonra öğrenebilirsiniz. Bu ücretin yatıp yatmadığını ise PTT şubesini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.