Bakaya kalanlar bedelli askerlik yapıp yapmayacağı hakkında açıklamalar merak edilmekteydi. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada askerlik yoklamasını yapmayan kişilerin bakaya, yoklama kaçağı gibi durumlar bedelli askerlik için önemli bir şart olacaktır.
Bakaya Kalanlar İçin Yoklama Durumu
Bakaya kalmak, askerliğini yapmamış ve henüz askerlik yoklamasını yapmayan kişiler için söylenen bir askerlik terimidir. Yoklamada bulunmayan kişiler, bulunmadıklarına dair hiçbir yazılı mazeret bildirmedikleri zaman yoklama kaçağı sayılır. Askerlik yoklamasını e- devlet üzerinden, askerlik şubesinden yapmamış kişiler yoklama kaçağı kabul edilmektedir. Aynı zamanda yurt dışında olan ve yoklamasını doldurmayan kişiler de bakaya olarak sayılır.
Yoklama kaçakların askerlik görevini yerine getirmesi için yakalanmaları adına İçişleri Bakanlığına Milli Savunma Bakanlığı tarafından askerlik şubelerine bildirilir. Yakalanan kişiler vakit geçmeden en geç 24 saat içinde kişinin bulunduğu en yakın askerlik şubesine getirilir. Askerlik şubesi tarafından teslim alınmayan kişiler ise serbest bırakılır. Bu duruma düşmemek için askerlerin yoklama kaşağı olmaması için e- devlet üzerinden askerlik tecilini yapmalıdır. Özellikle son zamanlarda 18 yaşına giren kişilerin askerlik yoklamasının yaptırılması gereken bir kanun çıkarılmıştır. Bundan haberi olmayan pek çok kişi bakaya olarak kalmıştır. Fakat sonradan getirilen düzenlemelerde bu durumun önüne geçilmiştir. Çünkü yoklama kaçağı olan kişiler pek çok haktan yararlanamaz. Örneğin askerde görev almak isteyen kişiler yoklama kaçağı olduğu belirtilirse askerde iş olarak görev alamayacaktır.
Bakaya Kalanlarda Bedelli Askerlik Durumu
Bakaya kalanlar için askerlik durumu da belli haklardan yararlanmanın önüne geçecektir. Yani askerlik şubesinden ya da e- devlet üzerinden yoklamasını yapmayan kişiler yoklama kaçağı olarak sayıldığı zaman bedelli askerlik hakkından da yararlanamayacaktır. Özellikle okuyan ve bedelli askerlik üzerinden vatani görevini yerine getirmek isteyen kişiler askerliğini tecil ettirmelidir. Aksi takdirde bedelli askerlikten hiçbir şekilde yararlanamaz. Bununla birlikte yoklamayı tamamlamayan kişiler belli bir ücret de ödemesi gerekir. Bu da yoklama kaçağı cezası olur. Yoklama kaçağı cezası her döneme göre değişebilmektedir. Bu ceza her gün karşılığında ve yakalananlar göre de değişiklik gösterir. Bu sebeple yoklama cezasının net bir para cezası yoktur.
Askerlik Yapmadan Yurtdışında Çalışmak
Askerlik yapmadan yurtdışında çalışmak için bazı koşulların sağlanması gerekir. Yurtdışında olan kişilerin askerlik yapmaları gerekir. Bunun için illaki Türkiye’ye gelmek zorunlu değildir. Yurtdışında olan kişiler daha çok uzaktan eğitimle ve belirli bir miktar para ödeyerek askerliklerini yapabilir.
Döviz ile Askerlik
Yurtdışında yaşayan kişiler askerliklerini yapmak için dövizle askerlik hizmetinden faydalanır. Dövizle askerlikten faydalanmak isteyen kişilerin bazı şartları yerine getirmelidir. Döviz ile askerlik yapacak kişilerin en az 3 sene yurtdışında kalmış olması gerekir. Kişilerin bu hizmetten yararlanabilmesi için aynı zamanda yaş sınırının dolmaması da gerekir. Bununla birlikte yurt içinde silah altına alınmamış olması da gerekir. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanacak olan kişiler Milli Savunma Bakanlığı tarafından bir uzaktan eğitime tabi olur. Böylece askerlik görevleri tamamlanmış olur. Aynı zamanda dövizle askerlikten yararlanacak kişiler askerlik bittikten sonra 6 ay içerisinde ülkeye giriş yapamayacaktır.
Dövizle Askerlik İçin İstenen Belgeler
Askerlik olmadan yurtdışı sınırlarında çalışmak isteyen kişiler dövizle askerlikten yararlanacaklarsa belirli belgeleri de tamamlamaları gerekir. Yurt dışında 3 senelik oturma belgelerinin olması zorunludur. Aynı zamanda daha sonradan çalışacaklarını ispatlayan belgeyi de almaları gerekir. Devlet tarafından alınan herhangi bir işsizlik belgesi, sosyal yardım belgesi gibi evrakların tamamlaması gerekir. Kişilerin pasaportları da dövizle askerlikte istenen belgeler arasında yer alır. Bununla birlikte askerlik parasının döviz ile yatırılmış olduğunu gösteren belgenin de dekontu alınmalıdır.