Askeri Bilgiler

Hepatit B Olanlar Askere Alınıyor mu? 

yedekssubay scaled

Hepatit b askerlik görevini yerine getirebilmek adına sorun teşkil eden hastalıkların arasında gelir. Bulaşıcı hastalık olarak nitelendirilen bu hastalığa sahip olan kişiler, zorunlu olan vatani görevlerini yerine getirmekten muaf olurlar. Milli Savunma Bakanlığı TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği tarafınca belirlenen bu durum, tıptaki gelişmeleri dikkate alınarak kararlaştırılmıştır.

Hepatit B Nedir?

Hepatit B dünyada oldukça yaygın olan bir karaciğer iltihabıdır. Etkeni olan hepatit B virüsünden adını alan bu hastalık, pek çok kişide görülen bir rahatsızlık olarak bilinir. İnsandan insana geçebilecek olan bu rahatsızlık, kan ürünleri, kan, enfekte vücut sıvıları yoluyla da geçebilir. Korunmasız cinsel birliktelik, uyuşturucu ilaçların kullanımı, steril olmayan iğnelerin kullanımı, tıbbi cihazlar ya da gebelik esnasında anneden bebeğe geçişi de, bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilen yolların arasında bulunur.

Akut veya kronik seyirli olabilecek hepatit b; sessiz taşıyıcılıktan, siroz ya da karaciğer kanserine dek pek çok farklı hastalığında nedeni olabilir.

Gözlerde ya da ciltte sararma, iştahsızlık, halsizlik, ateş, eklem ağrıları, bulantı ya da kusma ve karın ağrısı akut hepatit b hastalığının belirtileri arasında bulunur. Hastalık, herhangi bir şekilde bulaşmasının ardından 6 hafta ila 6 aya kadar herhangi bir belirti göstermeyebilir. Uzun bir kuluçka süresine sahip olan bu hastalık, bir insandan başkasına kolaylıkla bulaşabilir. Kan testi ile teşhisinin yapıldığı bu hastalık, bulaşıcı hastalıkların arasında yer alır. Kan testinin ardından hepatit b ile teşhisi koyulan hastaların tedavisi genellikle hastaneye yatırılarak gerçekleştirilir. Yatak istirahati ve belirtilere yönelik bir tedavi uygulanır.

20181210 2 33843621 39751927 e1550301487279 1024x696 1
Hepatit B Olanlar Askere Alınıyor mu? 

Hastalığın teşhisinin ardından 6 aylık süreç boyunca belirtilerde herhangi bir azalma meydana gelmiyorsa, bu durum kronik hepatit b hastalığı ile ilişkilendirilebilir. Özellikle erken yaşlarda hepatit b hastalığının kronikleştiği görülür. Eğer anne hepatit b hastası ise, bebeklerde bu hastalığın kronikleşmesi oldukça yaygındır.

Kronik hepatit b hastalığına dair tanı konulmasının ardından verilen ilaçlar karaciğer hasarını önlemek amacı güder. Bu hastalığın zaman içerisinde siroz ya da karaciğer kanserine dönüşme ihtimali söz konusudur. Dolayısıyla kronik hepatit b hastalığına sahip olan kişilerin düzenli olarak sağlık kontrolleri yaptırmaları, yaşam düzenlerini bu hastalığa göre ayarlamaları, alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durmaları gerekir. Stres de kronik hepatit b hastaları için oldukça tehlikeli bir faktördür. Gelişen tıp teknolojisinde üretilen aşılar ile hepatit b önlenebilir bir hastalık olsa da, aşının koruyuculuk oranı %90’dır.

İnsandan insana oldukça kolay şekilde bulaşabilen karaciğer iltihabı, hepatit b nedir sorusuna cevap olarak verilebilir. Bu hastalığın bulaşıcı hastalıklar arasında olması, hepatit b hastalığına sahip olan kişilerin askerlikten muaf olmasını sağlar. Belirli bir yaşa gelmiş olan erkek vatandaşlar için zorunlu görev olan askerlik, bu gibi hastalıklar durumunda muaf olunmaktadır.

Hepatit B Hastaları Askere Alınır mı?

Hepatit b hastalarının askerlikten muaf olup, olmadıkları sıklıkla araştırılan ve merak edilen bir konudur. Hepatit b hastaları iş ve sosyal hayatları da dahil olmak üzere, bazı durumlardan muaf olabilecek kişiler olarak düşünülebilir. Vatani görevini yerine getirmek için hazır olduğunu düşünen vatandaşlar gerekli başvuruları yapmalarının ardından, çeşitli sağlık kontrollerine tabi tutulur. Eğer sağlık kontrolleri esnasında diğer insanlara bulaştırabileceğiniz bir hastalık ile karşılaşılırsa, askerlik görevinden muaf olunur. Hastane kan tahlillerinizi kontrol etmese bile acemi birliğinde alınacak olan kanda HBV enfeksiyonu görülür. Dolayısıyla  hepatit b askere alınır mı sorusuna, hepatit b hastalığı ile yaşayan kişilerin askerlik görevlerinden muaf olacakları yönünde bir cevap vermek mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir