Kadın askerler üstün başarıları ile askerliğin bir erkek mesleği olduğu algısını kırmayı başarmaktadır. Kadın askerler ile ilgili en sık yapılan araştırmalar ise Doğu görevine çıkıp, çıkmayacakları yönünde olmaktadır. Kadın askeri personeller tıpkı erkek askeri personeller gibi Kara, Hava ve Deniz Komutanlıklarında görev yapabilir. Dolayısıyla kadın askeri personellerin Doğu görevlerini yerine getirebilmeleri adına herhangi bir sakınca olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Kadın Askerler Nerede Görev Yapar?
Kadın askerler dünyanın bir çok ordusunda farklı alanlarda görev yapmaktadır. Türk ordusunda da görev yapmakta olan pek çok farklı kadın askeri personel bulunur. Türk ordusunda günümüzde en az erkek askeri personeller kadar başarılı pek çok kadın subay ve Astsubay görev yapmaktadır. Toplumun askerliğin bir erkek mesleği olduğu algısını yıkmak adına da oldukça önemli olan kadın askeri personeller, Türkiye’nin en kritik bölgelerinde çeşitli operasyonlarda görev almaktadırlar.
Kadın askeri personellerin Doğu görevlerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyecekleri oldukça merak edilen konuların arasında gelmektedir. Anatomik olarak kadın ve erkeğin birbirinden farklı olduğunu söylemek doğal olsa da, insana sınır olmadığını da göz ardı etmemek gerekir. Günümüzde Türk ordusunun görev yaptığı en kritik bölgeler arasında bulunan Hakkari ve ilçesi Yüksekova’da görev yapmakta olan kadın askeri personeller bulunmaktadır.
Dolayısıyla kadın askeri personellerin Doğu görevini yapamayacaklarını dair herhangi bir bildiri bulunmamaktadır. Kadın askeri personeller de Hakkari ve ilçesi Yüksekova gibi Türk ordusunun görev yaptığı en kritik bölgelerde gerçekleşen operasyonlarda görev almakta ve hizmetlerinin yerine getirmektedirler.
Askerlikte Doğu Görevi Nedir?
Askerliği bir meslek olarak icra etmek isteyen pek çok kişi doğu görevinin ne olduğu hakkında kafa karışıklığı yaşamaktadır. Doğu yani şark görevi mecburi hizmet anlamına gelmektedir. Doğu görevini her askeri personel ve jandarma Komutanlığına bağlı tüm vatandaşlar yapmak zorundadır. Askerlerde Doğu görevi hem erkek hem de kadın askeri personeller için geçerlidir. Dolayısıyla kadın askerlerin doğu görevine çıkmaması gibi bir durum söz konusu değildir.
Şark yani Doğu görevi askeri personelin görev yapması gereken yerleri barındırmaktadır. Bir çok konu açısından zorlayıcı olduğu bilinmesi sebebiyle pek çok kişinin önyargıyla yaklaştığı Doğu görevinin yapılması zorunludur. Ancak Doğu görevini gerçekleştiren askeri personellerin kalan meslek hizmetlerini çok daha rahat şekilde geçirdikleri bilinmektedir.
Askerlerin asli görevleri ülkelerin topraklarında hem iç hem de dış tehditlere karşı savunmak ve korumaktır. Dolayısıyla askeri personellerin pek çok farklı bölgede hizmetlerini yerine getirebileceklerini söylemek doğru olacaktır. Ancak tüm askeri personel için Doğu yabni şark görevini yerine getirmek zorunludur. Ordu’da görev alan askerler rütbelerine ve hizmet vermekte oldukları alanlara göre ülkenin pek çok farklı yerinde bulunabilir. Dolayısıyla kadın askerlerinde Doğu görevlerini yerine getirmeleri gerekir. Bunun yanı sıra kadın askeri personellerin operasyona katılmaları da oldukça normal bir durumdur. Doğu görevi ya da operasyon gibi kadın askeri personelleri erkek askeri personellerden ayıran herhangi bir faktör bulunmamaktadır.
Kadın askerler Doğu görevi yapabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları ve bunun yanı sıra 27 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Üniversitelerin lisans veya meslek yüksekokulu bölümlerinin tamamlanmış olması da kadınların askerlik görevlerini yapabilmeleri adına zorunlu tutulan şartların arasında gelir. Bu şartlar sağlandığında bir meslek olarak askerlik yapmak adına başvuruda bulunulabilir. Özetle kadın askeri personellerin yalnızca ülkemizde değil dünyanın pek çok farklı ülkesinde, ülkelerini iç ve dış tehlikelerden koruyabilmek adına hizmet verdiklerini söylemek yanlış olmayacaktır. Türk ordusunda görev yapmakta olan kadın askeri personellerin Doğu görevi yapmalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.