Uzman çavuş nasıl polis olur konusu pek çok uzman çavuş tarafından özellikle de son dönemlerde sık sık araştırılmaktadır. Pek çok uzman çavuş, gerek ailevi özel sebepler dolayısı ile gerekse görev ve yükümlülüklerde zorluk çektikleri dolayısı ile memurluğa geçiş yapmak istemektir. Bu noktada uzman çavuşlardan belirli özellikleri taşıması ve şartlara uygun olması beklenir.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde Uzman Çavuş ve Özel Asker olarak görev yapan askerler, belirli şartlarla polis görevine atanabilmektedir. Bunun için uzman çavuşlar PMYO veya POMEM gerekliliklerini karşılamalıdır. Bu şartları yerine getirir ve polisliğe hak kazanırsanız fesih işlemleri başlatılır ve direkt olarak bir eğitime çağrılırsınız. Eğitimi başarıyla tamamladıktan sonra polis memuru görevine başlayabilmek için atanırsınız.
Uzman Çavuşluktan Memurluğa Geçiş
Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapmakta olan uzman çavuşlar belirli şartları taşıyor durumda olmaları halinde KPSS şartı aranmaksızın devlet görevlerine atanabilirler. Ulusal Personel İdaresi’nin 1999 yılında yayınladığı bir tebliğe göre, nitelikli astsubaylardan ve nitelikli sivillerden memur alımına ilişkin detaylar ise: adaylar için KPSS şartı aranmamaktadır.
657 sayılı Kamu Hizmeti Kanununun 92. maddesi 3. fıkrasında, “657 sayılı Kanun kapsamına girmeyen ve kendi isteğiyle istifa eden kişiler, ilgili kamu hizmeti kurumlarındaki memuriyet kadrolarına atanabilirler. Kayıtlı olduğunuz sınıf için nitelikli olmanız koşulu ile” Bu madde kapsamında diğer kamu hizmetlerinde bulunanlar, kendi istekleri ile emekli olmaları halinde kamu görevine atanabilirler. 657 Sayılı 92 Sayılı Kamu Hizmeti Kanunu 92. Madde bu hakkı vermektedir. Uzman çavuşluktan bir kamu hizmetine geçiş, başvuru sahibinin gönüllü olarak ayrılmasını gerektirir.
Uzman çavuşluktan bir memuriyet görevine atanabilmek için özel ilanların takip edilmesi gerekir. Öncelikle emekli çavuşlar arasından personel alımına izin verilecek ve izin verildikten sonra kamuya açıklanacaktır.
Uzman çavuşların geçiş yapabileceği kadrolar ise; polislik, güvenlik, koruma personeli ve zabıta kadrolarıdır. Uzman çavuş polis olma imkânı da uzman çavuşlara sunulmaktadır. Bu sayede Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapmakta olan uzman çavuşlar gerekli şartları sağladıkları takdirde polislik görevine atanabilmektedirler.
Uzman Çavuşluktan Memurluğa (Polislik) Geçiş Şartları
Uzman çavuşun polis olması için yapması gerekenler bazı şartlara bağlıdır. Uzman çavuşların mali ve özlük hakları, astsubaylara kabul şartları, uymaları gereken çalışma şartları gibi şartlar 3269 sayılı Astsubay Kanununda düzenlenmiştir. Bu nedenle, bu yazıda açıklanan uzman çavuşluktan memurluğa geçiş, uzman çavuşluk rütbelerinde yedi yıl görev yapmış olanlar için 2016 değişikliklerine göre gerçekleştirilir. 2016 yılı öncesinde iki yıl çavuş olarak görev yapan uzman çavuşlar başka devlet kadrolarına transfer edilebilirken, 2016 değişikliğinden sonra bu süre yedi yıla çıkarılmıştır. 3269 sayılı Özel Meslek Mensupları Kanunu kapsamında istihdam edilen astsubay çavuş, onbaşı ve astsubaylar, nakil veya açık görevlendirme yoluyla memur statüsüne geçirilebilir. Uzman çavuşlar KPSS sınavına girmeden de kamu görevlerinde bulunabilirler.
Uzman çavuşların atandığı kurum, atama şartlarını sağlamalıdır. Ulusal Personel Komisyonu durumla ilgili bir bildiri yayınlamıştır. Uzman çavuşların ve erlerin devlet memuru olarak devlet dairelerine nasıl transfer edildiği bu bildiri çerçevesinde gelişmektedir. Bu, 1999 yılında Ulusal Personel Konseyi tarafından yayınlanan tebliğe uygun olarak yapılır. Uzman çavuşluktan memurluğa geçiş bu yönde gerçekleşir. Uzman çavuşların görevlerinden kendi rızası ile ayrılmak istemeleri beklenir. Askeriyeden atılmış olanlar herhangi bir geçiş ve atama talebinde hiçbir şekilde bulunamazlar. Uzman çavuşun polis olma şartları ve uzman çavuş polislik için gerekenler noktasında da bu şartların göz önünde bulundurulması gerekli olmaktadır.
Uzman çavuşum ve neden polise geçim polisi bizden üstün mü görüyorsunuz hayırdır bu nasıl haber haddinizi bilin.
Kral sakin ol 🙂