Askeri Bilgiler

Uzman Çavuş Astsubay Olabilir mi? 

6902

Uzman çavuş astsubay olma şartları ve bu rütbe değişiminin nasıl gerçekleşeceği, uzman çavuşalar tarafından en sık araştırılan konuların başında gelmektedir. Uzman çavuşlar Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalışmakta olan en önemli personeller olarak bilinmektedir. Ancak bu rütbede kişiler en fazla 55 yaşına kadar çalışabiliyor olmaları sebebiyle, rütbelerini yükseltmeleri gerekir. Uzman çavuşluktan astsubaylığa geçildiği taktirde görev yerleri veya maaşları gibi pek çok farklı konuda da çeşitli değişiklikler görülür.

Uzmanlar Nasıl Astsubay Olur?

Uzman çavuş astsubay rütbesine yükselmek istediğinde karşılaması gereken bir takım şartlar bulunur. Ancak bu şartlar eğitim durumlarına göre de kendi içlerinde değişiklik gösterebilir. Eğer uzman çavuş yüksek eğitim almışsa bu durumda karşılaması gereken şartlar şu şekilde listelenir:

  • Muvazzaf Astsubaylık rütbesinde görev yapmaya dair istekli olmak,
  • Uzman çavuşluk rütbesinde 4 yıl hizmet vermiş olmak,
  • Uzman çavuşluk rütbesinde verdiği hizmetin 8 yılı doldurmamış olması,
  • Yönetmelik tarafından öngörülen sınavlarda başarılı sayılmak,
  • Yönetmelikte gösterilmekte olan niteliklere sahip olmak,
  • Tabi tutulacakları askeri eğitimi başarıyla tamamlamak.

Bu şartlar karşılandığı taktirde yüksek eğitim almış uzman çavuşlar astsubay olabilir. Ancak astsubay olmak isteyen uzman çavuş yüksek eğitim almadıysa bu durumda karşılanması gereken şartlarda değişiklikler görülmektedir.

  • Astsubaylık rütbesine yükselmek isteyen uzman çavuşların lise veya lise dengi bir okuldan mezun olmuş olmaları,
  • Uzman çavuşluk hizmetinde 1 yıllarını doldurmuş olmaları,
  • Sözleşme süreler içerisinde herhangi bir müracaatta bulunmamış olmaları,
  • 25 yaşını doldurmadan Astsubay MYO giriş sınavına müracaat etmeleri,
  • Astsubay MYO giriş sınavında yeterli başarıya sahip olmaları,
  • Yönetmelik tarafından öngörülen sınavda başarılı sayılmaları,
  • Yönetmelik tarafından uygun görülen niteliklere sahip olmaları.
0x0 uzman erbaslardan teroristlere gozdagi 1510246988253

Yüksek eğitim almamış Uzman çavuş rütbe değişimi için bu şartların sağlanması gereklidir. Aksi halde rütbe değişimi mümkün olmayacaktır. Uzman çavuşların astsubay olabilmek için girmeleri gereken bir sınav bulunmaktadır. Uzman Erbaş Yönetmeliği tarafından öngörülmesi sebebiyle yapılan bu sınav çeşitli konularda ölçme ve değerlendirme gerçekleştirmektedir. Bu sınavın içerdiği konular arasında Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, T.C. Anayasası, Genel Kültür ve Güncel Konular, Muhakeme Yeteneği, Kanunlar Yönetmelikler konularını içermektedir. Uzman çavuşluktan astsubaylığa geçerek, rütbesini yükseltmek isteyen kişilerin bu konularda yeterli bilgiye sahip olarak, sınav esnasında başarı sağlamaları gerekir. Yeterli başarıyı sağlayamayan kişilerin  rütbesinin yükselmesi mümkün değildir.

Ancak bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir etken vardır. Bu etken yüksek eğitim almamış olan uzman çavuşların, yüksek eğitim almış uzman çavuşlar gibi direkt astsubaylık rütbesine geçemiyor olmalarıdır. Yüksek eğitim görmemiş olan uzman çavuşlar rütbe değişimlerinden önce Astsubay MYO’da belirli bir süre boyunca eğitim almaktadırlar. Aldıkları eğitimin ardından astsubay olmak için yeterli bilgiye sahip oldukları düşünülmektedir.

Uzman çavuşluktan astsubaylık rütbesine yükselmek isteyen kişilerin işlememiş olmaları gereken suçlar vardır. Devletin şahsiyetine karşı işlenen çeşitli suçlar (hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik gibi) işlenmesi uzman çavuşların astsubaylık rütbesine yükselmesini engeller. Taksirli suçlar sebebi ile 6 ay ve daha fazla süre cezaya mahkum edilmiş kişilerin de rütbe değişimlerinin yapılmadığı bilinmektedir.

Uzman Rütbeler Kaç Yılda Bir Değişir?

Uzman çavuş rütbeleri ve bu rütbelerin ne kadar süreye değiştiği TSK’da görev yapmayı düşünen kişiler tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Ancak bu değişim süreleri de uzmanların eğitimlerine göre daha farklı sürelerde değişir. Yükseköğretim görmemiş olan uzman çavuşlar 2. derecenin 6. kademesine kadar yükselebilir. Dereceleri ve kademeleri de göz önünde bulundurulduğu taktirde her başarılı hizmet yıllarının ardından kademe alırlar. Her 3 yılın ardından ise dereceleri yükselir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir