Askeri Bilgiler

Asker Kaçağı Sigortalı İşte Çalışabilir mi?

21597244 1585122459 1585123069

Asker kaçağı olan kişilerin herhangi bir işte sigortalı bir şekilde çalışıp çalışılmadığı pek çok kişinin aklında soru işaretidir. Erkeklerin işe alım süreçlerinde temin edilmesi gereken belgeler arasında askerlik durum belgesi de vardır. Bu belge çalışan adayının askerlik durumunu belli eder. İşverenler erkeklerde askerliğin yapılıp yapılmadığına göre bir pozisyon verir. Örneğin askerlik yapmayan kişiler bir süre sonra işe ara verip askere gider. Bu sebeple işverenler bu durumu göz önünde bulundurarak işçi alımı yapar. Aynı zamanda askerliğini yapmamış ve kaçak sayılan kişileri de bazı durumlarda bünyelerinde çalıştırmak istemeyebilirler.

Asker Kaçağı Çalışabilir Mi?

Asker kaçağı çalışma durumu işverenin inisiyatifine göre değişir. Bazı işverenler daha askerliğinin süresi gelmediği için, kişilerin askerliğini tecil ettirebilir. Fakat askerlik yaşı geldiği zaman o çalışanın askere gitmesi zorunludur. Eğer askere gitmeyen kişi hala sigortalı bir işte çalışmaya devam ederse bu durumda işveren asker kaçağı çalıştırıyor diye ceza alır. Bu sebeple asker kaçakları sigortalı bir işte kesinlikle çalışamaz. Sigortasız, yarı zamanlı işlerde çoğu zaman askerlik durum belgesi istenmez. Bu gibi durumlarda ise asker kaçakları askere gitmeden bazı işlerde çalışabilir. Fakat bu durum fark edildiği zaman işverene ve askere bazı cezalar verilir.

Bir kişi yoklamasını yapmadıysa ve asker kaçağı sayılıyorsa bu durumda askerlik içerisinde bazı haklardan yararlanamayacaktır. Örneğin asker kaçaklarının bedelli yapma hakları ellerinden alınır. Kişiler askerliğini erteleyecekse mutlaka tecil ettirmelidir.

Asker Kaçağı Çalıştırma Cezası

Asker kaçağı durumu, vatandaşlık görevini yerine getirmeyen kişilerde olan bir durumdur. Asker kaçağı olan kişileri kendi şirketlerinde işçi olarak çalıştırmanın cezası da oldukça fazladır. Bu durum kanun tarafından kaçakları koruma altına almak olarak görülmektedir. Bu nedenle askeri ceza kanununa göre yoklama kaçaklarını, bakayaları, izinsiz olanları, firarileri bilerek ya da bilmeden çalıştıran ve saklayan kişilere hapis cezası verilir. Aynı zamanda hükümetten gelen tebligata rağmen hala birime teslim etmeyen ve işçi olarak çalıştıran kişilerin işçiyi bünyesinde çalıştırma süresine göre değişiklik gösterse de genelde 1 sene ila 3 sene arasında hapis cezası verilir.

Root 14 07 2014 Id.4093
Asker Kaçağı Sigortalı İşte Çalışabilir mi?

Yoklama Kaçağı Muayene Olursa Hemen Askere Alınır mı?

Yoklama kaçağı olan kişilerin askerliğe ne zaman alınıp alınmayacağı merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kişiler yoklama yapmadıkları zaman kaçak olarak sayılacaklarından dolayı, kaçak durumuna düşmemek için yoklama yaptırmak isteyebilir. Yoklama sonrasında tecil ederek kaçak durumundan çıkar. Fakat yoklama yapıldığında direkt olarak askere gidip gitmeyeceği merak edilmektedir.

Yoklama Kaçağı Nedir?

Yoklama kaçağı demek 18 yaşından itibaren askerlik için devletin istediği bilgileri devlete vermemek anlamına gelir. Kişiler 21 yaşından itibaren askere gider. Fakat askerlik yoklamasını e- devlet üzerinden yapması gerekir. Aksi takdirde yoklama kaçağı sayılabilir. E devlette kişilerin vatandaşlık görevini yerine getirmeleri için doldurmaları gereken bir sekme bulunur. Buradan askerlik için gereken tüm bilgilerin eksiksiz ve en doğru şekilde doldurulması gerekir. Daha sonra aile hekimine giderek muayene olmalıdır. Muayene sırasında kişinin askerlik için gereken her türlü fiziksel ve psikolojik durumunun sağlıklı olması beklenir. Bazı hastalıklardan dolayı askere elverişli olmayabilirler. Bu durumda çürük raporu alınarak askere gitmezler. Fakat askerliği engelleyecek herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin bu muayeneden sonra askere gitmek için başvuru yapması gerekir ya da tecil ettirerek askerliğini ertelemesi gerekir. Bu şekilde devlet o kişiyi daha kolay bir şekilde takip edebilir. Fakat hiçbir şekilde yoklamasını ve muayenesini yapmayan kişiler yoklama kaçağı sayılır.

Yoklama Kaçağı Muayene Olduğu Zaman Ne Zaman Askere Alınır?

Yoklama kaçağı asker alma durumu döneme göre değişiklik gösterecektir. Asker kaçağı olan kişiler yoklamada muayene kontrolüne gittikten sonra askere elverişlidir bildirgesi gittiği zaman hemen askere alınacağı gibi bir durum söz konusu değildir. Yoklama kaçakları eğer daha önceden yoklamaya gitmeleri için uyarıldıysa ve gittiyse, ikinci kez kontrole gideceği zaman askerlik şubesine götürülür. Burada hem yoklama için tüm maddeler yeniden doldurtulur. Hem de aile hekimi tarafından askerlik için sağlık muayenesi yapılır. Yoklama kaçağı muayene olduktan sonra ve muayeneden geçtiği zaman serbest bırakılır. Daha sonra yoklama kaçağı muayeneye giren kişilerin hangi tarihlerde askeri birliğine teslim edileceği hakkında detaylı bilgi verilir. Bu süreç içerisinde kaçaklar bilgilendirildikleri birliğe gider ve görevlerine başlar.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir