Erken terhis, askerlik birliğinde yapılması gereken görev süresinin daha kısa süre içerisinde tamamlanması anlamına gelmektedir. Bu aşamada pek çok kişi terhis edilmenin ne demek olduğu ile ilgili kafa karışıklığı yaşar. Terhis kelimesinin Türk Dil Kurumundaki anlamına bakıldığında askerlik görevinin tamamlanmasının ardından alınan kağıt doğrultusunda ordudan ayrılma şeklinde olduğu görülmektedir. Askerden terhis olma daha ziyade mecburi askerlik görevini gerçekleştiren kişiler adına kullanılan bir terimdir.
Erbaş ve erlerin askerlik görevlerini yerine getirme süreleri 6 aydır. Bu kişilerden istekli olanlar sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesi sonucunda terhisine hak kazandıkları tarihten itibaren 6 ay süre boyunca daha askerlik hizmetlerine devam edebilir. Bu durumlarda terhis süresi 12 ay olmaktadır. Ancak askerlerden herhangi bir talep gelmemesi doğrultusunda 6 ay sürenin ardından askerlik görevi sona erecek ve askerler terhis edilecektir.
Askerlikten Erken Terhis Olunabilir mi?
Bu aşamada pek çok kişi askerlik görevini erken bitirmenin yani normalden daha az süre askerlik yaparak erken terhis olmanın mümkün olup, olmadığı konusunda kafa karışıklığı yaşamaktadır. Askerlerin görev yapacakları hizmet süresi ihtiyaca göre artırılabilir veya azaltılabilir. Ancak bu karar ancak Cumhurbaşkanı tarafından verilebilir. Askerlerin terhis olacaklarını süre sevk belgesinde yazılıdır. Ancak bazı durumlarda kanuni mazeretlere dayalı olarak askerlikten daha erken sürede terhis edilmek söz konusu olabilir. Bu mazeretler;
- Sınıf okulundan ayrı geçirilen süre, okulun toplam süresinin üçte birinden fazla ise hizmet durum belgesi sayesinde geçici terhis yapılabilir. Mazeretlerin bitimine müteakip eğitimin verileceği ilk yedek subay veya yedek astsubay celp ve sevk döneminde sevk edilmektedir.
- Herhangi bir rahatsızlığı sebebiyle geçici terhis edilen askerlerin raporlarının bitiminde rahatsızlığın devam etmediği yapılan muayenelerde tespit edilirse tespit edilenler eğitimin verileceği yedek subay veya yedek astsubay celp ve sevk döneminde sevk edilmektedir.
- Sınıf görevini yapamaz raporu alanlar hizmet durum belgesi sayesinde geçici terhis edilmektedir.
İlgili Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca yeniden sınıflandırılmasına müteakip eğitimin verileceği yedek subay veya yedek astsubay celp ve sevk döneminde sevk edilmektedir. Özetle erken terhis olmak için şartlar bu şekilde belirlenmiştir.
Terhis İşlemleri
Tabi olduğu statüde 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nda yazılı olan askerlik hizmet süresini tamamlayanlar birlik ve kurumları tarafından terhis edilmektedir.
Terhis belgeleri, terhis tarihinden önce düzenlenmesi takdirinde askerin kazanılmış hak teşkil ettiği söylenmektedir. Terhis belgesi, tarih hanesinde yazmakta olan tarihten itibaren geçerli sayılır.
Terhis edilenlere veya terhis mahiyetinde izne gönderilen askerleri birlik komutanlıkları veya kurum amirlikleri tarafından terhis belgesi verilmektedir.
Herhangi Bir Mazeret Olmaksızın Askerden Erken Terhis Edilme
Askerden terhis edilebilmek için gerekli görülen şartların yerine getirilmesi zorunludur. Ancak bu şartların yanı sıra askerler bazı durumlarda normal terhis süresinden 7 gün daha erken terhis edilebilir. Bu durumda komutanlar gerekli izni verdikleri takdirde askerler terhislerini 7 gün önce gerçekleştirebilir. Bunun için;
- Askerlik süreci boyunca kavga veya nöbet terk etme gibi hiçbir vukuata karışmamış olmak,
- Kılıf kıyafet kurallarına uygun şekilde askerliğini geçirmiş olmak,
- Askerlik süreci boyunca hiçbir eğitimi aksatma almış olmak,
- Bir askere yakışacak şekilde disiplinli, çalışkan ve başarılı olmak gerekmektedir.
Bunun yanı sıra askerlik birliğinde görev yaptığınız süre boyunca bir askere yakışacak şekilde davranır, düzenli ve disiplinli bir hizmet verirseniz birlikte görev yapan komutan 7 gün erken terhis edebilmenize dair karar verebilir. Askerden erken terhis olmak için gerekli şartları karşılamak zorunlu olsa da, bu gibi durumlara dikkat ettiğiniz takdirde terhis sürenizin 7 gün erken olabilir.