Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında araştırma yapan pek çok kişi tarafından askeri rütbeler merak konusu haline gelmektedir. Hiyerarşik bir düzene sahip olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalışmakta olan herkesin belirli bir rütbesi bulunur. Bu rütbeler ordu içerisinde sınıflandırma yapabilmek adına büyük bir önem taşır. Rütbeler ordu içerisinde düzenin sağlanması adına oluşturulur ve yıllar ile deneyim gibi etkenlere göre değişiklik gösterir. Türk Silahlı Kuvvetleri 3 ayrı gruba ayrılır.
Askeri rütbesıralaması en küçükten başlar ve en yüksek askeri rütbeye doğru ilerler. Askeri orduda en düşük askeri rütbe, er rütbesidir. Rütbe durumlarının değişikliğini etkileyen pek çok etken bulunur. Bu etkenler hava, kara ve deniz kuvvetlerine göre de değişiklik gösterir.
General Rütbeleri
En yüksek en düşüğe askeri rütbeler hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin araştırmaya general rütbelerinden başlamaları gerekir. Generaller kara ve hava kuvvetlerinde en üst rütbeye sahip görevlilerdir. Generalliğin de kendi içerisinde rütbeleri bulunur.
- Mareşal: Mareşallik Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bulunan en büyük rütbedir. Ancak bu rütbenin kıdem ile alınması mümkün değildir. Mareşallik rütbesi yalnızca Mustafa Kemal Atatürk ve Fevzi Çakmak’a verilmiş bir rütbedir. Bu rütbenin Türk Deniz Kuvvetleri’ndeki karşılığı büyükamiral olarak bilinir. Bu rütbe, kıdem ile kazanılamıyor olması sebebiyle diğer tüm rütbelerden farklıdır.
- Orgeneral: Orgeneral rütbesi, Kara ve Hava Kuvvetleri’nde bulunan, mareşallikten sonraki en yüksek rütbedir. Deniz kuvvetlerinde karşılığı oramiral olarak geçer. Orgeneral olarak çalışma süresi 4 yıl olarak bilinir. Bu rütbe, süre bekleyerek ulaşılacak en yüksek rütbe olma özelliğini taşır.
- Korgeneral: Orgenerallikten sonra en yüksek 2. rütbe korgeneral rütbesidir. Korgeneraller de 4 yıl göre yapmaktadır. Deniz Kuvvetlerinde koramiral olarak adlandırılan bu rütbe, askeri dokunulmazlık hakkına sahip olan ilk rütbe olma özelliğini taşır.
- Tümgeneral: Tümgeneral rütbesine sahip askerler Kara ve Hava Kuvvetleri’nde tümen komutanı olarak bilinir. Deniz Kuvvetleri’nde karşılığı tümamiral olarak bilinir. Görev süreleri 4 yıldır.
- Tuğgeneral: En düşük generallik rütbesi olarak bilinen tuğgenerallik rütbesinin görev süreleri 3 yıldır. 3 yılın sonunda görev süreleri uzayabilir, rütbeleri yükselebilir ya da emekliye ayrılabilirler. Tugay komutanı olarak görev yaparlar.
Subay Rütbeleri
- Albay: Subay rütbeleri arasında en yüksek askeri rütbe albay rütbesidir. 6 yıl görev süreleri bulunan albaylar, görevlerinin 5. yıllarında terfi alabilirler. Ordu içinde bütünlüğü sağlamak, stratejik planların hazırlığını gerçekleştirmek ve alay komutanlığı yapmak gibi görevleri bulunur.
- Yarbay: Filo ve gemi komutanlığı görevi yapan yarbaylar, albaylıktan sonra en yüksek subay rütbesidir.
- Binbaşı: Üstsubay sınıfında olan binbaşı rütbesinin görevi süresi 2 ila 5 yıl arasında değişmektedir.
- Yüzbaşı: Bölük komutanı adıyla da anılan yüzbaşı rütbesinin görev süresi 3 yıl normal ve 3 yıl kıdemli şekilde 6 yıldır.
- Üsteğmen: Takım komutanlığı görevi yapan üsteğmenler, 6 yıl görev yapar.
- Teğmen: 3 yıl görev süresi olan teğmenlik rütbesine sahip olabilmek için Harp Okulu mezunu olmak gerekmektedir.
- Asteğmen: Subaylık rütbeleri arasında en düşük rütbe asteğmen rütbesidir. Görevleri arasında takım ve kısım komutanlıkları bulunur.
Astsubay Rütbeleri
- Kıdemli Başçavuş: 6 yıl görev süreleri bulunur ve karakol komutanlığı görevini yaparlar.
- Başçavuş: Bölük ve takımlarda görev yapan astsubay başçavuşlar, idari işleri yönetebilecek rütbeye sahiptir.
- Kıdemli Üstçavuş: Bu rütbe geçiş rütbesi olarak bilinir.
- Kıdemli Çavuş: Havan, top, takım, kısım unsur komutanlıkları yapmak ile görevlidirler.
- Çavuş: Astsubay rütbeleri arasında en düşük rütbe olarak bilinir.
- Jandarma: Jandarma Okulu mezunlarının sahip olduğu rütbedir.
Er ve Erbaş Askeri Rütbeler
- Uzman Çavuş: Ortaöğretim mezunlarının alabileceği en yüksek er rütbesi olma özelliğini taşır.
- Sözleşmeli Çavuş: 2 yıla kadar sözleşmeli şekilde görev yapabilen, ardından kadrolu olarak görev yapabilmek adına gerekli olan rütbedir.
- Uzman Onbaşı: Er yönetimi üstlenen, çavuştan emir alarak erlere ileten askeri rütbe olarak bilinir.
- Er: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en düşük rütbesi er olarak adlandırılır.