Komiser yardımcısı nasıl olunur sorusu, pek çok kişinin sorduğu sorular arasında yer almaktadır. Komiser yardımcıları, ülkemizde oldukça önem verilen meslek gruplarından bir tanesidir. Komiser yardımcısı olmak için elbette ki birtakım belirli şartlar mevcuttur. Komiser yardımcılığına dair her türlü bilgiyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Komiser yardımcısı alacak olan kurumun adı Polis Amirleri Eğitim Merkezi’dir. Bu merkezin kısaltılmış adı olan PAEM, internette sık sık karşımıza çıkan bir terimdir. PAEM, POMEM gibi terimler, komiser yardımcısı gibi meslek gruplarının alım ilanlarında oldukça sık görülmektedir. PAEM, emniyet güçlerinin polis ihtiyacını karşılamak için sınavlarda başarılı olan adaylara eğitim sağlar. Böylece eğitimlerini tamamlayan adaylar, komiser yardımcısı olarak göreve başlayabilecektir. Bu eğitimler oldukça zorlu ve güç ve dayanıklılık gerektiren eğitimlerdir. Bu nedenle komiser yardımcısı olmak için çok çaba sarf etmeniz gerekebilir.
Komiser Yardımcısı Nasıl Olunur?
Komiser yardımcısı nasıl olunur sorusuna cevap olarak komiser yardımcılığı için gerekli yöntemleri sıralayabiliriz.
Komiser yardımcısı olabilmek için 4 farklı yöntem mevcuttur. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
- Komiser yardımcısı olmak için PMYO adı verilen Polis Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun olma şartı aranabilir. Daha sonra bu MYO’dan mezun olan adaylar üniversite sınavı olan YKS’den de geçerli puanı aldıktan sonra 2 sene polis eğitim merkezinde eğitim görerek komiser yardımcısı olabilirler.
- POMEM aracılığı ile de komiser yardımcısı olunabilmektedir. Polis Meslek Eğitim Merkezi olan POMEM hem lisans hem de ön lisans mezunlarını eğitim için merkezine kabul etmektedir. Buradan mezun olan kişiler, 2 sene boyunca görevlerini yerine getirdikten sonra komiser yardımcısı olmak için sınavlara girerek komiser yardımcısı olabilirler.
- Polis Özel Harekat çıkışlı kişiler de komiser yardımcısı olma hakkına sahiptir. PÖH’e girebilmek için 4 senelik üniversite bölümlerinden mezun olmak gerekir. Daha sonra komiser yardımcılığı için PAEM’e geçiş yapılabilir.
- Son yöntem olan ilanlar aracılığı ile komiser yardımcısı olma işlemi, PAEM’in ilana çıkması ile gerçekleşir. PAEM yalnızca lisans mezunu kişileri merkezine eğitim için kabul etmektedir. Bu nedenle PAEM ilanı ile komiser yardımcısı olacaksanız en az lisans mezunu olmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Komiser yardımcısı nasıl olunur sorusuna verilen cevaplara ek olarak, bazı kriterler de mevcuttur. Bu kriterlere kısaca bir göz atalım.
Komiser Yardımcısı Alım Şartları Nelerdir?
Komiser yardımcısı olmak için bazı şartlar mevcuttur. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:
- Komiser yardımcısı olabilmek için boy ve kilo şartları hem kadınlar hem de erkekler için oldukça önemlidir. Erkek adayların boyları en az 1.67 cm olması gerekirken kadın adaylar için bu sınır en az 1.62 olarak belirlenmiştir.
- Kadın ve erkek adayların vücut kitle indeksleri en az 18, en fazla 27 olmak zorundadır. Bu nedenle komiser yardımcısı nasıl olunur sorusunu soran kişilere belirli bir kilo söylemek pek doğru bir yanıt olmayacaktır.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvuru yapabilmektedir.
- 4 yıl fakülte ya da yüksek okul mezunu olmak gerekmektedir.
- KPSS P3 puanından gerekli olan puanı almak gerekmektedir.
- 30 yaşından gün alınmamış olmalıdır.
- Alkol ve uyuşturucu tedavisi görmemiş olmalıdır.
- Kamu haklarından yoksun bırakılmamış olmalıdır.
- Erkek adaylar askerliğini tamamlamış olmalıdır.
- Siyasi partiye üye olunmuş olmamalıdır.
- Yapılacak olan arşiv ve güvenlik soruşturmalarının olumlu sonuçlanması gerekmektedir.
Tüm bu şartları sağlayan ve sınavlarda da başarılı olan adaylar, komiser yardımcısı olmaya hak kazanırlar.