TSK sağlık yeteneği yönetmeliği 2021 yılı için nasıl bir yönetmelik hazırladı, bu soruyu merak eden pek çok kişi bulunmaktadır. Sizin için bu yazımızda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde yer alan bilgilere kısaca değinmiş olacağız.
Her şeyden önce, bu yönetmeliğin ne işe yaradığını anlatmakta fayda vardır. TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği, içerisinde pek çok hastalık ile ilgili bilgi barındıran bir yönetmeliktir. Bu hastalıkların askerliğe engel olup olmadığına göre değerlendirilmesi yapılmış olup, hastalıkların ağırlık dereceleri belirlenmiştir. Yani bu yönetmelikte genel olarak hangi hastalıkların hangi derecelerinde askerlik yapılıp yapılamayacağı en ince ayrıntısına kadar yer almaktadır.
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği 2021 Genel Bilgiler
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği 2021 yılı için yeniden düzenlenmemiştir. 2016 yılında çıkarılmış olan bu yönetmelik, halen yürürlükte olmaya devam etmektedir. Fakat 2019 yılında Resmi Gazetede yayımlanan 1054 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarında bu yönetmelik, Cumhurbaşkanlığı Yönetmeliği bölümüne eklenmiştir.
Yönetmelik, toplam 159 sayfadır. Bu sayfaların tamamında tüm hastalıklar, hastalıkların dereceleri ve askerlik ile olan ilişkilerinden bahsedilmektedir. Ek olarak bazı kural ve hükümlere de yer verilmiştir. Yönetmelikte hem Türk Silahlı Kuvvetleri, hem Jandarma Genel Komutanlığı, hem de Sahil Güvenlik komutanlığına mensup olan personel, öğrenci ve adayların uyarlılık bakımından sağlık yeteneklerini tespit etmek amaçlanmıştır. Yani yönetmelikte bu 3 kurumun personelleri, öğrencileri, askerleri ve adayları göz önünde bulundurulmuştur.
Hastalık Dereceleri Nelerdir
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği 2021 yılında hala geçerli olmakla beraber, hastalık dereceleri ağırlık durumlarına göre değerlendirilip 3 farklı dereceye ayrılmıştır. Bu dereceler A, B ve D dereceleridir. C bölümünde ise tedavi ve nekahet, yani hastalığı geçirdikten sonraki sağlık durumlarına değinilmiştir.
A diliminde yer alan kişiler Askerliğe elverişlidir, raporunu alabilirler. Fakat B ve D diliminde yer alan kişiler Askerliğe elverişli değildir raporunu alacaklardır. Bu raporlar Milli Savunma Bakanlığı tarafından onaylanmaktadır ve onaylandıktan sonra durum kesinleşmektedir.
Pek çok kişi, askere alındıktan sonra bir hastalık geçirip B ya da D dilimine girme durumunu merak etmektedir. Yönetmelikte bunu açıklayan bir madde de bulunmaktadır. Yönetmeliğin 10. Maddesinde askere alındıktan sonra hakkında askerliğe elverişli olmadığına dair bir karar verilen kişiler, askerlikten terhis edilirler. Fakat raporları onaylanana kadar sıhhi izinli sayılırlar. Rapor onaylandıktan sonra terhis işlemleri tamamlanmaktadır.
C diliminde: Geçici hastalığı olanlar yer almaktadır. Bu kişiler hakkında sevk geciktirmesi, ertesi yıla bırakma, erbaş ve erler hakkında ise hava değişimi ya da istirahat işlemlerinden biri uygulanmaktadır.
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde Yer Alan Genel Hastalıklar
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği 2021 adlı yazımız için bu yönetmelikte yer alan hastalıkları genel hatlarıyla sizler için derlemiş bulunmaktayız. TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde yer alan hastalıklar aşağıdaki gibidir:
- Göz Hastalıkları (miyop, astigmat, hipermetrop, renk körlüğü vb.)
- Sinir Hastalıkları (epilepsi, sara vb.)
- Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (şizofreni, depresyon vb.)
- Kulak Burun Boğaz Hastalıkları (BPPV, farajit vb.)
- Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Ağız, Çene, Yüz, Boyun ve Diş Hastalıkları (tümörler vb.)
- Deri ve Zührevi Hastalıklar (egzema, sedef vb.)
Bu hastalıkların detayları yönetmelikte çok ayrıntılı bir şekilde işlenmiştir. Her bir hastalığın dereceleri de özel bir şekilde hesaplanarak belirtilmiştir. Bu nedenle kişilerin askere alınıp alınmayacağı kesin bir şekilde belirlenebilmektedir. Bu duruma örnek olarak: her iki göz derecesi 14’ten fazla olan kişilerin askerlikten muaf olduğu bilgisi verilebilir.