Kkk

Uzman Erbaş Nitelik Belgesi Nedir?

Uzman Erbaş Nitelik Belgesi Nedir?

Uzman erbaş nitelik belgesi nedir sorusu, askerlik mesleğini yapan kişilerin sorduğu sorular arasında yer alır. Nitelik belgesi, askerlik hizmetini yapıyor olduğu sırada uzman erbaş olmak isteyen kişilerin başvuru esnasında uzman erbaş olmaya uygun bulunup bulunmadığının değerlendirildiği bir belgedir. Bu nedenle bu belge, askerlik mesleğini devam ettirmek ve rütbesini yükseltmek isteyen adaylar için son derece önemli bir belgedir.

Milli Savunma Bakanlığı, uzman erbaş alınacağı hakkında bir ilan yayınladıktan sonra bu nitelik belgesini alabilmek için askerler, bağlı bulunduğu birliğin komutanından bu belgesi talep edebilmektedir.

Uzman Erbaş Nitelik Belgesinde Neler Yer Alır?

Uzman erbaş nitelik belgesinde uzman erbaş olmak için ilana başvuran kişinin hem insani ve askeri vasıfları, hem de mesleki yetkinliği değerlendirilir. Bu değerlendirme, uzman erbaş olmak için başvuran askerin üstleri tarafından gerçekleştirilir. Değerlendirme kağıdının başında uzman erbaş için başvuran adayın fotoğrafı, birliği, adı ve soyadı, baba adı, rütbesi, tertibi, TC kimlik numarası gibi bilgiler yer almaktadır.

Değerlendirmede toplam 80 not ve üzeri alan kişiler uzman erbaş olmaya uygun kabul edilirken 80 ve altında puan alan kişiler uzman erbaş olmaya uygun değildir olarak belirlenir.

Uzman erbaş nitelik belgesi nedir sorusunu soran kişiler için, uzman erbaş nitelik belgesinde yer alan 10 nitelik aşağıda belirtilmiştir:

  1. Bölüm: Disiplin ve Ahlakı
  2. Genel görünüşü, tavır ve hareketleri
  3. Kötü alışkanlıklara düşkün olmaması
  4. Hasis menfaatlere düşkün olmaması
  5. Disiplin kurallarına uyarlılığı ve itaati
  6. Güvenilme ve sadakati
  • Bölüm: Hizmet Verimi
  • Zeka ve muhakeme yeteneği
  • Çalışkanlık ve dayanıklılık
  • Astlarına öğretme ve astlarını yetiştirme
  • Mesleki bilgisini ve askeri ihtisasını geliştirme
  • Sorumluluğu benimseme ve üstlü ve liderlik
Uzman Erbas Nitelik Belgesi Nedir 2
Uzman Erbaş Nitelik Belgesi Nedir?

Nitelik Belgesi Not Sistemi

Bu iki bölümde yer alan toplam 10 niteliğe göre askerin uzman erbaş olup olmayacağına karar verilir. Nitelik belgesinin birinci ve ikinci bölümü ayrı ayrı tam not 50 puan olacak şekilde puanlanır. 10 niteliğe nitelik belgesini dolduran heyetteki 3 kişi, 10 tam puan üzerinden değerlendirme yapar. Adaylar 0,5 kesirli olacak şekilde de puan verebilir. Her bir nitelik için ayrı ayrı heyetteki 3 kişinin değerlendirmesinin ortalaması alınır. Daha sonra bu ortalama, küsüratlı çıkar ise yuvarlanarak puan yerine yazılır. Toplam puan 80 ve üzerinde olur ise uzman erbaş olmaya uygundur, şeklinde nitelik belgesi imzalanır. Maksimum puan 100 olarak belirlenmiştir.

Uzman erbaş nitelik belgesindeki heyette yer alan 3 kişi:

  • Başkan
  • Subay Üye ve
  • Astsubay üye olarak belirlenmiştir.

Nitelik Belgesinin Onaylanması

Uzman erbaş nitelik belgesi nedir sorusunu soran kişilerin nitelik belgesinin onaylanma sürecini de bilmesi gerekir. Nitelik belgesinin onay makamında şu kişiler yer almaktadır:

  • Müstakil taburlarda tabur komutanı,
  • Alaylarda alay komutanı
  • Müstakil tabur ve alay esidi kurum amirliklerinde kurum amiri,
  • Tugay, tümen, kolordu ve orduya doğrudan bağlı birliklerde ve karargahlarda ve esidi kurum amirliklerinde kurmay başkanı,
  • Genel Kurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına doğrudan bağlı birliklerde ve karargahlarda personel başkanları,

Bu belgenin onay makamında yer almaktadır.

Uzman erbaş nitelik belgesi nedir adlı yazımızı bu son bilgi ile bitirmek isteriz: 3 aydan az çalışmış ve bu sebeple hakkında kanaat oluşmamış adaylara “Henüz bir kanaat edilememiştir” şeklinde bir nitelik belgesi düzenlenmektedir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir