Yeni askerlik sistemi sonucunda askerlerin rapor ve izin günleri de güncellenmiştir. Yeni yasa sonucunda askerlik süresinde de değişiklik olmuştur. Erbaşların ve erlerin askerlik süreci 6 aydır. Yedek subayların askerlik süreci de 12 ay olarak belirlenmiştir. Bedelli askerliğin süresi ise 1 ay olarak kesinleşmiştir. Bedelli askerlik yapacak olan kişilere izin hakkı verilmemektedir. Zorunlu haller dışında bedelli askerlerin hiçbir şekilde izinleri olmayacaktır.
Yeni Askerlikte İzin Hakları
Yeni askerlik sisteminde rapor özel durumlarda, özel durumun konusuna göre süresinde değişiklik görülür. Askerlik rapor izinleri şu şekildedir;
- Askerlerin belli nedenlerden dolayı yol izni kullanması gerekebilir. Yol izninin raporu da yolun uzaklığına göre belirlenir. Kişiler 800 km’den az yollarda 1 gün yol izni hakkına sahiptir. 800- 1600 arasındaysa 2 gün rapor alabilirler. 1600 km’den fazla olanlar da 2 gün izin alabilir.
- Askerlerin yakınlarının vefatında verilen ölüm raporu 10 gündür. 10 gün rapor için 1.dereceden akrabaların vefat etmiş olması gerekir. Yani askerlerin annesi, babası, eşi ya da çocuğu vefat ettiyse 10 gün rapor alabilir.
- Askerlikte sınav raporu almak isteyen kişiler sınav tarihi gelmeden önce dilekçe vermelidir. Dilekçe verilen gün ve sınav saatleri içerisinde raporlu sayılacaktır. Sınav merkezi ve sınavın hangi şehirde olduğu da belirtilmelidir.
- Askerde evci izni alacak kişiler bazı şartları yerine getirmelidir. Yazıcı için gerekli işlemler yapılmalı, komutandan izin alınmalı ve bu izne 1.dereceden akrabalar çıkarmalıdır. Evci izin süresi cumartesi sabahtan, pazar akşamına kadardır.
Askerlikte Rapor Süresi
Rapor askerlik sürecinde askerlere verilen izin hakkıdır. Uzun dönemli 12 ay askerlik yapan kişilerin her ay izin hakları 2 gündür. Eğer hiçbir izin kullanılmazsa 24 gün erken tezkere alınabilmektedir. Kısa dönemli askerlik yapacak kişilerin askerlik süresi toplam 6 aydır. Askeriye kişilere her ay toplam 2 gün izin hakkı tanır. Böylece 6 ay boyunca toplam 12 gün izin hakkı bulunur. İzin haklarının hiçbirini kullanmayan kişiler toplam 12 gün erken tezkere alabilir. Bedelli askerlik yapmak isteyen kişilerin ise zorunlu durumlar haricinde hiçbir izni yoktur.
Askerlik Durum Belgesinde Yoklamaya Tabi Ne Demek?
Askerlik durum belgesi özellikle vatandaşların işe gireceği zaman istenen bir belgedir. Askerlik durum belgesinde işe başvuran kişinin askerlik görevini yerine getirip getirmediği, tecil durumu ya da tecilin süresi gibi bazı bilgiler yer almaktadır. Askerlik durum belgesinde kısacası kişinin askerlik durumu yazar.
Askerlik Durum Belgesi Yoklaması Nedir?
Askerlik belgesi yoklama durumu askere gitmeden yapılması gereken bir durumdur. Askerlik yoklamasının yapılması o kişinin askere gideceğini ya da askerliğini tecil edeceğini bildiren bir durumdur. Yoklama yapılmadığı zaman askerler asker kaçağı sayılabilir. Askerlik yoklaması genelde e- devlet üzerinden yapılmaktadır. E- devlete giriş yapabilmek için PTT üzerinden şifre almak gerekir. PTT’den şifre alındıktan sonra e- devlete giriş yapılarak askerlik yoklaması tamamlanmalıdır. Dileyen kişiler askerlik şubesinden de yoklamasını yapabilir. Fakat son dönemlerde özellikle pandemiden dolayı askerlik şubesine gitmek yerine e- devlet üzerinden yoklamanın yapılması daha çok kabul görülmektedir.
E- devlet üzerinden askerin doldurması gereken tüm maddeler doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra kişinin aile hekime gitmesi gerekir. Askerliğe elverişli olup olmadığı sağlık durumu incelendikten sonra belli olur. Askerliğin yapılabilmesi için kişinin fizyolojik ve psikolojik uyumluğunun olması gerekir. Askerlik görevini yerine getiremeyecek herhangi bir rahatsızlığa sahipse kişi çürük raporunu alır ve askere gitmez. Eğer askere uyumluysa aile hekimi tarafından askerliğe uyumlu raporu hazırlanır. Böylece kişi vatandaşlık görevini yerine getirebilir. Askerliğini tecil ettirmek isteyen kişiler de yoklamasını tamamlamalıdır. Yine e- devlet üzerinden askerlik durumunu doldurma işlemlerinde askerliğini tecil ettirme seçeneğinden bunu yapmak mümkündür.
Askerlik Durum Belgesinde Yoklamaya Tabi
Askerlik durum belgesinde yoklamaya tabi askerin durumunu belli eder. Yoklamaya tabi demek askerin e- devlet üzerinden askerlik durumunu belli etmiş demektir. Askerlik durumunu düzgün ve eksiksiz ifade eden bir kişi asker kaçağı olarak sayılmaz. Askerliğini yapmamış olan kişiler yoklamasını tamamladıktan sonra askerlik durum belgesinde yoklamaya tabi olarak görülecektir. Yoklamanın yapılması kişilerin pek çok haktan yararlanmasına yardımcı olur. Örneğin askerlik yoklamasını yapan kişiler daha sonradan bedelli askerlikten de yararlanabilir. Fakat yoklamasını yapmayan kişiler asker kaçağı olarak sayılacağı için bedelli askerlik hakkından yararlanamayacaktır.