Askeri Bilgiler

Tek Er Muharebe Eğitimi

tek er muharebe egitimi

Tek Er Muharebe Eğitimi Nedir? Tek Er muharebe eğitimi pdf. Muharebe eğitimi nasıl yapılır?


Örtü, Gizlenme ve Kamuflaj


a. Örtü: Bizi düşmanların hem ateşinden hem de gözünden koruyan tabii ve suni yerlerdir. Örtü hafif silah etkilerine, şarapnel parçalarına, aleve, nükleer etkilere, kimyasal ve biyolojik maddelere karşı koruma sağlar. Aynı zamanda düşman gözetlemesinden de gizleyebilir. Örtü doğal veya suni olabilir.


b. Gizleme: Düşmanın gözünden koruyan ama ateşinden korumayan tabi ve suni yerlerdir. Gizleme düşman ateşinden korumaz. Yalnız gizlenildiği için düşman ateşinden korunulduğu düşünülmemelidir. Gizleme
örtü gibi doğal ve suni olabilir.


c. Kamuflaj: Vücudun, teçhizatın ve atış mevziinin ne olduğunun anlaşılmasını’ engellemek için kullanılan her türlü malzemelerdir. Kamuflaj için doğal ve suni malzemeler kullanılır.

tek er muharebe eğitimi
tek er muharebe eğitimi


Hedef Tarifi Usulleri


(1) Elle Göstermek Suretiyle Hedef Tarifi

Bulunması zor, küçük hedefler el ile tarif edilir.


(2) Yardımcı Nokta Usulü ile Hedef Tarifi
Bu usul, hemen göze çarpmayan, gizlenmiş ve tarifi zor hedeflerin tarifinde kullanılır. Bu gibi hedefleri çabukça gösterebilmek için, hemen görülebilen belirli yerler yardımcı nokta olarak kullanılabilir.

(3) Parmak Usulü ile Hedef Tarifi

Yardımcı nokta ile hedef arasını belirtmek veya hedef genişliğini ölçmek için parmak usulü kullanılır. Yatay uzatılan kolda, dikey tutulan başparmağa ( diğer parmaklar yumulur) tek gözle bakıldığında 35 veya 40 ciziklik (1 cizik 1000 m uzaklıkta 1m genişliği gösterir) genişliği kaplar. Sağ (sol) göz kapanır, dik tutulan başparmağın sağ (sol ) kenarı yardımcı noktaya tevcih edilir, bas kımıldatılmadan sağ (sol) göz açılır, diğeri kapanıp aynı kenardan bakılırsa başparmak 100 çizik kadar sola’ (sağa) gider (başparmak ‘ atlaması). Basparmak iceriye bükülerek diğer parmakların ‘bir veya birkaçı kullanılmak suretiyle de hedef tarifi yapılabilir.

(4) Ateşle Hedef Tarifi

Muharebe sahasında kullanılan diğer bir hedef tarif usulü, silahla ateş etmek suretiyle hedef tarifidir. Bu usul muharebe ederken veya silah sesinin duyulmasında bir mahsur olmadığı zamanlarda kullanılır. Bunun için tarif edilen veya gösterilecek hedefe piyade tüfeği veya uygun bir silahla ateş edilir. Hedef merminin vuruşuna göre tarif edilmiş veya gösterilmiş olur.


(5) Tüfekle Göstermek Suretiyle Hedef Tarifi

Bu usul, daha çok makineli tüfek sabit ayak üzerinde duran silahlarla ve ayaklı dürbün; nişan daireleri. gibi tespit edilebilen gereçlerle yapılabilir. Bunun için hedefi tarif edecek kişi, tarif etmek istediği hedefe nişan alır, sonra hedefi göstereceği kişilere silahın veya gerecin başına geçirerek nişan hattından baktırmak suretiyle nişan alınan hedefi göstermiş olur.


Mesafe Tahmin Usulleri


a. 100’er Metre Aralıkla Bölme Usulü (Gündüz)
b. Hedeflerin Görünüşü Usulü (Gündüz)
c. Metotların Birleşimi
ç. Işık ve Ses Usulü:
d. Parmak Atlatma Usulü:
e. Bilinen Mesafelere Doğru Kaydırmak Suretiyle Mesafe Tahmini
f. Harita ile Mesafe Tahmini
g. Dürbün ile Mesafe Tahmini
ğ. Ortalama Usulü ile Mesafe Tahmini

Yön Tayin Usulleri


a. Pusula ile Yön Tayini
b. Harita ile Yön Tayini
c. Gölge Ucu ile Yön Tayini
ç. Saat ile Yön Tayini
d. Kutup Yıldızı ile Yön Tayini
e. Cami Mihrabı


Gece Görüş Prensipleri


a. Gözlerin Karanlığa Alıştırılması:
Karanlığa Uyum gözlerin hassasiyetini azaltarak, yetersiz ışıklarda bile kullanımı arttıran bir
yöntemdir.


b. Merkez Dışı Görüş:

Bu teknik tespit edilen hedefe direkt olarak bakılmayıp hedefin 6-10 derece sağ sol veya bakılarak gözün yapısından kaynaklanan merkez dışı görüşten yararlanmayı esas alır.


c. İnce Araştırma:

Geniş bölge gözetlemesinde, kullanılır. Bölge içerisinde gözler, keskin sert hareketlerle dolaştırılır. Her noktada 6-10 saniye durulur.


d. Nefse Güven:

Personel psikolojik olarak kendine güvenmeli ve görevine vakıf olmalıdır.

Astsubay Temel Eğitimi ve Uzman Erbaş Temel Eğitimlerinde Tek Er Muharebe eğitimi verilmektedir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir