Polis

Üniversite Mezunu Doğrudan Polis Olabilir mi? 

0x0 deasli teroristin saldirisinda sehit dusen sinan acar icin veda toreni 1502713578830

Polis olma şartları bu mesleği icra etmek isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Polis olmak isteyen kişilerin karşılaması gereken çeşitli şartlar bulunmaktadır. Koşullar karşılanmadığı taktirde polislik mesleğini icra edebilmek söz konusu olmayacaktır.

Bir polis memurunun mesleğinin koşulları kanunla düzenlenir. Polis akademisi, sınavı duyururken kademeli olarak polis olma şartlarını yayınalr. Bu koşullar PMYO, POMEM ve PAEM için ayrı ayrı belirlenir. Ülkemizde polis teşkilatımızın ihtiyaçlarını karşılamak ve polis memuru olmak isteyenleri özel eğitimlerle hazırlamak için merkezler kurulmuştur. Ülkemizde bu merkezler;

  • Polis Mesleki Eğitim Merkezi (POMEM)
  • Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO)
  • Polis Şefleri Eğitim Merkezi (PAEM) olarak bilinir.

Bu merkezler polis akademisi altında faaliyet göstermektedir. Ülkenin ihtiyaç duyduğu polis memurlarına mesleki eğitim veren polis eğitim kurumlarının öngördüğü koşulları sağlayanlar bu kurumlardan mezun olarak polis memuru olurlar. PMYO ve POMEM’in aşağıda ayrıntıları verilen farklı koşulları vardır. İki kurum arasındaki fark sadece şartlar değil, aynı zamanda eğitim süresidir.

2022 Yılında Polis Olma Şartları Nelerdir?

Eğitim durumunuza göre polis akademisi bünyesinde faaliyet gösteren okullara devam edebilirsiniz. Eğitimi tamamladıktan sonra polis memuru unvanını almanız mümkündür. Bunun yanı sıra polis memuru olma şartları, eğitim kurumunuzun standartlarına bağlıdır. Bu kriterleri sağlayan hem erkek hem de kadın adaylar, test sonucunda asil ve yedek adaylar olarak ayrılacaktır. Her ne sebeple olursa olsun sürece asıl olarak devam etmeyenlerin yerine yedekler alınacaktır. Polis memuru adayları üç ayrı sınavdan geçerler. Bu sınavlar:

  • Yazılı sınav
  • Sözlü sınav
  • Fiziksel incelemedir.

Bu sınavlara girmek için karşılanması gereken şartlar;

  • Türk vatandaşı olarak lise, lisans veya ön lisans derecesine sahip olmak. Yabancı bir okuldan mezun olduysanız, eşdeğer bir sertifikaya sahip olmanız gerekir. Pomem için KPSS eşiğini aşmış olmak,
  • Kadınlarda 162 cm ve üzeri, erkeklerde 167 cm ve üzeri boya sahip olmak,
  • Sağlık koşulları ile ilgili yönetmelikte belirtilen koşulları sağlamak,
  • Yasal olarak 18 yaşından küçük 30 yaşından büyük olmamak,
  • Herhangi bir siyasi partiye veya bağlı kuruluşlarına üye olmamak,
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmemiş olmak,
  • Kamu haklarının kullanılmasından mahrum bırakılmamış olmak,
  • Polis eğitim kurumlarından çıkarılacak bir durum yaşamamış olmak,
  • Silah taşımak için herhangi bir engele sahip olmamak,
  • Güvenlik soruşturması ya da arşiv araştırmasının olumlu olması gerekmektedir.

Dolayısıyla üniversite mezunu polis olmak isteyen vatandaşlarında, bu şartları karşılaması gerekmektedir. Gerekli şartlar karşılanmadığı taktirde kişiler üniversite mezunu olsalar dahi, polislik mesleğini icra edemeyecektir.

s 887 2
Üniversite Mezunu Doğrudan Polis Olabilir mi? 

Polis Eğitim Merkezleri Nedir?

Polis Mesleki Eğitim Merkezi veya POMEM, ülkenin ihtiyacı olan polis memurlarını yetiştirmek için kurulmuştur. Önlisans veya lisans diplomasına sahip olan ve başka bir alanda eğitim görenler, POMEM’e kayıt yaptırarak polislik görevini icra edebilecek niteliğe sahip olabilir. Önlisans veya lisans diplomasına sahip olmayan kişiler POMEM’e başvuramazlar. Bu POMEM’e başvurmak için en önemli şarttır. POMEM’e kayıtlı öğrenciler yatılı olarak polis eğitimi alırlar ve mezun olduktan sonra polis memurluğuna terfi ederler. POMEM’de eğitim süresi en az 4 aydır ve gerektiğinde uzatılabilir. POMEM’in polis memuru olmak için farklı şartları vardır. POMEM’e kayıt olabilmek için KPSS’den şart görülen puanı da kazanmış olmak gerekir.

Üniversite mezunu polis memuru olmak isterse, mezuniyetinin ardından gerekli şartları karşıladığı taktirde POMEM’e başvuruda bulunarak, gerekli eğitimleri alabilir. Dolayısıyla üniversite mezunlarının doğrudan polis memuru olarak göreve başlaması söz konusu değildir. Üniversite mezunları POMEM’e kayıt olarak gerekli eğitimleri almalarının ardından polislik görevini icra edebilir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir