Yedek Astsubay Nedir? Nasıl Olunur? Yedek Astsubay Maaşı nedir? Yedek astsubay maaşı 2021? Yedek astsubay askerde kalma nasıl olur? Yedek astsubay askerlik süresi nedir? Yedek astsubay başvurusu nasıl yapılır? Bu soruların cevaplarını bulacaksınız…
Yedek astsubay ya da astsubay ast çavuş, Yedek astsubay ast çavuş, uzman çavuş ile astsubay çavuş arasındaki askeri rütbe. Yedek astsubaylar da yedek subaylar (Asteğmen) gibi askerlik görevlerini 12 ay olarak yerine getirirler. Terhis olmalarına son 30 ila 90 gün kala Astsubay çavuş rütbesine terfi edilirler ve bu rütbe ile terhis edilirler.
Türkiye’de 25 Haziran 2019 tarihli 7179 sayılı kabul gören Askeralma Kanunu’na göre astsubay astçavuş (yedek astsubay) kavramı tanımlanmıştır.
Buna göre:
Yedek astsubay: Yedek astsubay adaylarından öğrenimini takiben astsubay ast çavuş nasbedilenleri,
Yedek astsubay adayı: Yapılan seçim ve sınıflandırma sonucu yedek astsubay statüsüne ayrılanlardan, astsubay astçavuş nasbedilinceye kadar geçen dönemde bulunan yükümlüleri
Astsubay aday adayı: İki ya da üç yıl süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ve bunların yetkili makamlarca dengi olduğu kabul gören yurtdışı öğrenim kurumu mezunları ile dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ve bunların yetkili makamlarca dengi olduğu kabul gören yurtdışı öğrenim kurumu mezunlarından istekli olan yükümlüleri ifade eder.Yedek subay ve yedek astsubay yetiştirme süreleri Millî Savunma Bakanlığı tarafından belirlenir.
Yedek Astsubay olma Şartları nedir?
Astsubay olmak için belirli koşulları sağlamanız gerekiyor. Yedek astsubay olmak için gereken koşulları sağlayarak hayallerinize ulaşma yolunda en büyük adımı atmış olursunuz. Belirli koşullara göre Türk Silahlı Kuvvetlerine alım temin edilmektedir. Gayretli, azimli ve devamlı çalışma sayesinde yedek astsubay olabilirsiniz. Yedek astsubay koşulları kolay ve anlaşır bir dilde maddeler şeklinde sizler için sıraladık. Bu koşulları sağlarsanız Milli Savunma Bakanlığı tarafından problemsiz bir biçimde başvurularınız kabul edilebilmektedir.
- Başvuru yapacak kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır.
- Daha daha önce Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılmamış olmak.
- Terör örgütlerine yardım etmemiş ve bu örgütlerle iş birliği içerisinde olmamış kişiler.
- En az 2 yıllık yüksek öğrenim kurumundan mezun olmanız gerekiyor.
- Yedek astsubaylığa başvuran kişilerin vücut yapısında bir kusur bulunmamalıdır.
- 2 yıllık üniversite bitirenlerin 26 yaşını, 4 yıllık üniversite bitirenlerin ise 28 yaşı aşmaması gerekiyor.
- Türk Silahlı Kuvvetlerin belirlemiş olduğu boy ve kilogramlara sahip olmanız gerekiyor. Erkeklerde en az 1.64 cm, Kadınlarda ise en az 1.58 cm şarttır. Türk Silahlı Kuvvetlerin fotoğrafı sitesinden yedek astsubay alımı için boy ve kilogram koşullarına daha ayrıntılı ulaşabilirsiniz.
- Başvuru yapan kişilerin vücudunda çizik, yanık, derin yara izi ve dövme bulunmaması, gerekiyor.
- Diş yapınızda ve ağzınızda herhangi bir kusurun bulunmaması,
- Herhangi bir ağır hastalığının bulunmaması gerekiyor.
Yedek Astsubay Nasıl Olunur?
Yedek Astsubay, askerlik sitemine yaklaşık 2 sene bundan önce katılmıştır. Haliyle yeni dahil olarak kabul edilmektedir. Yedek astsubaylık yapmak isteyen kişiler arama motorlarında yedek astsubay nasıl olunur? veya yedek astsubay nasıl seçilir? Sorularını sıkça aratmaktadır.
Yedek astsubay alımı kapsamında müracaatlar yalnızca her temin döneminden önce gerçekleşmektedir. Başvurularınızı e devlet üzerinden online şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Posta, CV ya da dilekçe gibi müracaatlarınız Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından kabul edilmemektedir.
Yedek astsubaylık müracaatsunda bulunmadan önce yedek astsubay koşullarına göz gezdirebilirsiniz. Belirttiğimiz koşulları eksiksiz bir biçimde sağlıyorsanız yedek astsubaylık eğitimine çağırılabilirsiniz. Yedek astsubaylık müracaat işleminizi gerçekleştirdikten sonra belirli bir zaman beklemeniz gerekiyor. Bu süre zarfında müracaat yapan kişilerin yedek astsubaylık koşulları incelenmektedir.
Eğitim birliğinize gitmeden önce yanınıza birtakım önemli eşyalar almalısınız. Ön lisans ya da ona denk yüksek okul diplomanızı ve vesikalı resimleri yanınızda götürmelisiniz. Eğitim birliklerinde sağlık testlerine tabi tutuluyorsunuz.
Sağlık testlerinin ardından sağlık sigortaları yapılabilmektedir. Sağlık sigortalarınızı TSK karşılamaktadır. Yedek astsubay olarak eğitim süreciniz erlere göre daha uzun sürmektedir. Yanınıza alacağınız eşyalarınızı daha fazla alabilirsiniz.
Eğitim süreci boyunca askeri alanlarda kameralı, Android ve IOS telefon kullanmak kesinlikle yasaktır. Ayrıca sivil hat da kullanamazsınız. Eğitim sürecine alınan yedek astsubaylar 2 ay boyunca ‘Yedek Astsubay Rütbesi’ takmaktadır. Birliklere göre verilen eğitimler de farklılık göstermektedir. Bu 2 ay süre zarfı boyunca maaş yerine harçlık yatırılmaktadır.
Yedek Astsubay Maaşı Ne Kadar?
Yedek astsubaylar kabul edildikten sonra 12 ay boyunca askerlik yapmaktadırlar. Yazımızın bu bölümünde 12 ay boyunca aldıkları maaşlardan ve kullandıkları izinleri detaylı bir biçimde sizler için bahsedeceğiz.
Yedek astsubaylık eğitim sürecinizden başlayarak terhis edilen süre zarfını detaylı bir biçimde göz atabilirsiniz. Maaş alımları yedek astsubay ve yedek subaylar için ortak bir konudur. Yedek astsubaylık ilk kabul edildiğiniz sırada yol parası adı altında para yatırılmaktadır. Yol parası belirli hesaplamalara göre yatırılmaktadır.
İkametgâh ettiğiniz adresten gidecek olduğunuz eğitim birliğinizin bulunduğu ile göre bir hesaplama yapılabilmektedir. Bu mesafe denk gelen yol ücreti ve yolculuk sırasında yiyeceğiniz yemek parası toplanmaktadır. Karşılık gelen rakam yol parası olarak yedek astsubaylara yatırılmaktadır. Yatırım işlemleri PTT tarafından yapılabilmektedir. Eğitime gitmeden önce ya da eğitim sırasında hesabınızı yol parası yatırılabilir.
12 ay boyunca yapılan askerliğin ilk iki ayı eğitim süreci ile geçmektedir. Eğitim sürecinde yedek astsubaylara maaş verilmemektedir. Yedek astsubaylar bu 2 ay boyunca maaş yerine harçlık almaktadırlar.
Maaş öncelikle yedek astsubayların kıta görevini yerine getirdikleri sıra yatırılmaktadır. Eğitim birliğinde görevini tamamlayan yedek astsubaylar kıta görevini yerini getirecek yere gitmelidir. Kıta görevine giderken bir yol harcırahı yatırılmaktadır. Bu yol harcırahı, eğitim birliğinizden kıta görevi yapacağınız yere göre hesaplanmaktadır. Yol masrafı, aile masrafı, yevmiye ve yer değiştirme masrafının tümünü kapsamaktadır.
Yedek astsubay maaşı görev yaptığınız yerlere göre farklılık göstermektedir. Batıda görev yapacak yedek astsubay maaşı yaklaşık olarak 6.000 TL – 6500 TL arasındadır. Doğuda görev yapacak yedek astsubayların maaşı daha yüksektir. Ortalama 7.000 TL -7500 TL arasındadır.
Yedek astsubay maaşları ilk kez yatırılacaksa çift maaş biçiminde yatırılmaktadır. Görev yapacağınız beraber katılış işlemleriniz gerçekleştirilirken banka hesap numaralarınızı bırakmalısınız. Ekstrandan banka hizmetleriyle uğraşmanız gerekiyor. Gitmiş olduğunuz birliklere her ay aksaklık olmadan maaşlarınız yatmaktadır.
Maaş aldığınız 2. Aylar ve sonrasında yatırılan maaşlarınız normale dönmektedir. Yıl ortasında yapılan yedek astsubay zamlarından yeni göreve başlayanlarda faydalanmaktadır. Yılın ikinci yarısında yatırılan yedek astsubay maaşları zam ilave edilerek yatırılmaktadır.
Astsubay uygulamamızı indirin