Yedek astsubay olma konusu pek çok genç tarafından araştırılır. Askerlik, sosyal statüleri ve yüksek maaşları nedeniyle birçok gencin hayalidir. Yedek subay da bu mesleklerden biridir. Lise mezunu adaylar yedek subay olarak görev yapmak üzere başvurabilirler. Ücretli askerlik hizmeti istemeyenler için çeşitli seçenekler mevcuttur. Öğrenciler veya mezunlar yedek subay olma fırsatına sahiptir. Aynı zamanda meslek okulu mezunlarına yedek subay olma imkânı da verilmektedir. Lisans veya üniversite mezunları da yedek subay olma fırsatından yararlanabilir.
Yedek Astsubay Nasıl Olunur?
Yedek astsubay olmak için en az lise mezunu olmak gereklidir. Liseden mezun olduktan sonra, üniversiteye giriş sınavının sonuçlarına göre orduyla görüşmeniz durumunda astsubay olmanız mümkündür. Diğer bir seçenek ise bir üniversiteden lisans veya ön lisans derecesi ile mezun olmaktır. Bu yüksekokulların mezunları, TSK duyurusu yapıldıktan sonra Askerlik Şubesine başvurarak katılmaya hak kazanacaklardır. Öncelikle bir askeri niteliğine sahip hastaneden sevk alınır ve adaydan sağlık raporu istenir. Bu noktada herhangi bir sorun ile karşılaşılmamış ise, 50 soruluk bir yazılı sınav uygulanır. Adayların bu sınavlardan en az 70 puan almaları gerekmektedir. Aynı zamanda sınavı geçen adaylar sözlü mülakat sürecinden de geçirilir. Tüm bu sınavlar ve mülakat sonuçları adayın belirtilen şartlara uygunluğu çerçevesinde değerlendirilir.
Yedek Astsubay Olmanın Şartları Nelerdir?
Yedek astsubay olabilmek için belli başlı şartlar bulunmaktadır. Yedek subay olma şartları 2022 ise:
- Lise ve dengi bir okuldan mezun olmak.
- 2 yıllık veya 4 yıllık bir lisans programından mezun olmak.
- Dört yıllık bir lisans eğitimini tamamlayanların 28 yaşında veya daha küçük olmaları gerekmektedir.
- Adayın diş yapısının mükemmel olması gerekmektedir.
- İki yıllık lisans eğitimini tamamlayanların 26 yaşından büyük olmaması gerekmektedir.
- Adayların vücudunda yanık, sıyrık, tıraş izi veya dövme olmaması gerekmektedir.
- Yedek Astsubay adayları, TSK tarafından belirlenen uzunluk oranında olmalıdır. Bu oran erkekler için minimum 1,64, kadınlar için 1,58’dir.
- Ücretli askerlik hizmeti almak isteyen kişiler, ödeme yapıldıktan hemen sonra mahkeme celbi isteklerini belirtmelidir.
- Kurada çıkılmaması gibi durumlarda, tecilli hizmete hak kazanan kişiler, eğitim seviyelerine bağlı olarak, askerlik hizmetini erteleyebilir veya zorunlu askerlik hizmetini yedek astsubay olarak yapabilirler. Ücretli askerlik hizmeti istemeyenler için çeşitli seçenekler mevcuttur. Öğrenciler veya mezunlar yedek subay olma fırsatına sahiptir. Aynı zamanda meslek yüksekokulu mezunlarına yedek onbaşı olma imkânı da verilmektedir. Lisans veya üniversite mezunları da yedek subay olma fırsatından yararlanabilir. Yedek Subaylar ve Astsubaylar 12 aylık askerlik hizmeti vermektedir. Yedek subay olma şartları maddelerini sağlayan adaylar yedek astsubay olabilir.
Yedek Astsubayların Görevleri Nelerdir?
Yedek astsubayların bağlı oldukları kuvvet komutanlığına veya sınıflarına göre görev ve sorumlulukları değişkenlik gösterebilir. Ancak belli başlı yedek astsubay görevleri ise şöyledir:
- Nöbet tutmak,
- İdari yazışmalar ve iletişimleri gerçekleştirmek,
- Yeni işe alınanları eğitim birimlerinde eğitmek,
- Eğitim ve niteliklerine göre komutan tarafından verilen görevleri yapmak,
- Takımın komutanı olarak, emriyle takımla birlikte hareket eder.
Yedek Astsubayların Görev Süresi
Yedek subay görev süresi, 12 aydır. Görev yerine getirme süresi Yerine getirme süresi, sevkiyat belgesinde gösterilen sevkiyat tarihinden çıkış tarihine kadardır. Temel eğitimin süresi, Genelkurmay Başkanlığı koordinasyonunda ilgili silahlı kuvvetlerin komutanlığı tarafından belirlenir. Toplam sürenin 1/3’ünden fazlasını sınıf dışında geçiren öğrenciler sürekli hizmet belgesi ile geçici olarak okuldan uzaklaştırılırlar. Özrün tamamlanmasından sonra eğitim gerçekleşirse, bunlar Birinci Sınıf Yedek Görevlinin çağrılması ve konuşlanma süresi boyunca gönderilecektir.