Sözleşmeli er ve uzman çavuş arasında çeşitli farklar vardır. Bu yazımızı da askerlikle ilgili bu konuya merak duyan ve mesleğini her iki türde yapmak isteyenlerin bilgilendirilmesi açısından hazırlayalım istedik.
Sözleşmeli Er ile Uzman Çavuş Arasındaki Farkları bu başlıklar altında detaylı olarak anlatacağım. Türk Silahlı Kuvvetlerinde Rütbeler ve Sınıflar ile ilgili detaylı bilgi almak için yazıyı okuyabilirsiniz.
İster uzman çavuş olmak isteyin ister sözleşmeli er öncelikli olarak başvuruların alınmasını beklemeniz gerekiyor. Başvuru için yayınlanacak olan kılavuzda gerekli olan tüm bilgiler detaylıca verilecektir.
Uzman çavuş olmak isteyen bir kişinin Lise mezunu olması şartı vardır. Bunun dışında yalnızca ustalık gerektiren mesleklerden birinde çalışılmış olması şart. Örneğin aşçı, berber gibi sayılabilir. Bu kişilerin ilkokul mezunu olmaları fark etmiyor. Sözleşmeli erlik yapabilmek içinde mutlaka en az 8 yıllık eğitimi tamamlamış olmanız şart. Yani ilköğretim mezunu.
İlginizi Çekebilir: Askerlik Terhis Belgesi Nasıl Alınır?
Uzman Erbaşların Sözleşme Süresi
Uzman erbaşlar sözleşmeli olarak bu hizmeti gerçekleştirirler. Devlette belli bir süre boyunca çalışmak zorunda olan bu kişiler imzaladıkları sözleşmelerle görevlerini başlatmış olurlar. Bir uzman erbaşın meslekte en az 2 en fazla 5 yıl sözleşmeli olarak çalışması gerekir. Daha sonraki sürelerde ise sözleşmeleri en fazla 1 yıllığına ve 5 yıl olacak şekilde yenilenir.
Uzman Çavuş Görev Süresi
Uzman çavuşlukta sözleşme yenileme 55 yaşına kadar yapılabilir. 55 yaşında sonra emekli olunur. Sözleşmeli erbaşlar ise en fazla 7 yıl boyunca bu görevi yapar ve bu sürenin sonunda sözleşmeleri uzatılmaz.
Sözleşmeli Erbaşların Tayinleri
Uzman çavuşlar 4 yıl boyunca doğu görevini yapmak zorundadır. Bu sürenin sonunda ise batıya tayin isteyebilir. 5 -6 sene batıda görev yaptıktan sonra ise tekrardan doğuya gitmeleri gerekir. Emeklilik süreleri boyunca uzman çavuşlar 3-4 kez doğu görevi yaparlar
Sözleşmeli er ile uzman çavuşlar arasında görev tanımlaması açısından çok fazla bir durum olmasa da emeklilik ve çalışma süreleri açısından önemli farklılıklar söz konusudur.