Yedek astsubaylıktan muvazzaf astsubaylığa geçiş nasıl olur sorusu, askerlik ile ilgilenen pek çok kişinin merak ettiği ve internetten de sık sık araştırmasını yaptığı sorulardan bir tanesidir. Yedek astsubaylık, ülkemizde 25 Haziran 2019 tarihinde 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nda tanımlanmış bir rütbedir. Yedek astsubayların görev tanımları da bu kanunda belirtilmiştir.
Yedek astsubay olan kişiler muvazzaf astsubaylığa nasıl geçilebileceğini araştırmaktadır. Bunun için, yedek astsubay ve muvazzaf astsubay tanımlarının ne anlama geldiğine kısaca bir göz atalım.
Yedek Astsubay ve Muvazzaf Astsubay Nedir
Yedek astsubay, uzman çavuş ile astsubay çavuş arasında yer alan rütbedir. Yedek astsubaylar 12 ay askerlik görevlerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Terhis olmalarına 30 – 90 gün kaldığında ise astsubay çavuş rütbesine terfi edilirler ve böylece bu rütbe ile birlikte terhis edilmiş olurlar.
Muvazzaf astsubay: En az dört yıl süreli fakülte ya da yüksek okullardan mezun olan ve İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görev yapan astsubaylardır. Bu astsubaylar, barış ve savaş zamanında farklı görevler üstlenebilmektedir. Toplum düzenini sağlamak, muvazzaf astsubayların ana görevidir.
Yedek Astsubaydan Muvazzaf Astsubaylığa Geçiş Sınavı
Yedek astsubaylıktan muvazzaf astsubaylığa geçiş sınav aracılığıyla olur. Yedek astsubay alımları, Türk Silahlı Kuvvetleri İnsan Gücü Planı ve Personel Temin ve Yetiştirme Planlarına uygun olacak şekilde Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlığı tarafından yapılacak olan yazılı ve sözlü sınavla seçilirler. Sınavda iki ana konudan sorular sorulmaktadır. Bunlar:
- Genel Kültür ve Muhakeme Yeteneği
- Meslek bilgisi
Konularıdır. Genel kültü ve muhakeme yeteneği konusunda aklınıza gelebilecek her türlü konudan soru sorulabilir. Bu nedenle bu konuda sınava yardımcı olabilecek kitaplardan destek almanızı tavsiye etmekteyiz. Aynı şekilde meslek bilgisi konusu da oldukça ezber ve bilgiye yönelik bir konudur. Kitaplarda yer alan tüm bilgilere hakim olmanız sınavda başarılı olabilmeniz için son derece önemlidir. Genel kültür ve muhakeme yeteneği konusundan daha az soru çıksa da soru sayıları yine de birbirine oldukça yakındır. Genel kültür ve muhakeme yeteneği konusundan 20 konu, meslek bilgisi konusundan ise 30 soru sorularak bu yazılı sınavda toplam 50 soruluk bir test uygulanır.
Mülakat Nasıl Olmaktadır
Yedek astsubaylıktan muvazzaf astsubaylığa geçiş aşamasında yapılan yazılı sınavdan 70 ve üzeri alan kişiler mülakata çağırılmaya hak kazanır. Fakat bu 70 puan kriteri, geçen yıllarda 65’e düşürülerek insanların mülakata çağırılma şansı arttırılmıştır. Yani daha fazla kişi mülakata çağırılmaya hak kazanmaya başlamıştır. Mülakat, iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm olan sözlü mülakat, pek çok kamu kuruluşlarına alım yapılırken uygulanan sözlü mülakatla aynı şekilde işleyişe sahiptir. İkinci mülakat çeşidi ise spor mülakatıdır. Burada ise sizin fiziki yeterliliklerinizin ölçülmesi amaçlanmaktadır.
Sözlü mülakatta sorulan sorular Genel Kültür ve Muhakeme Bilgileri ve Mesleki Bilgiler konularının aynısıdır. Karşınıza çıkabilecek soru çeşidi yelpazesi oldukça geniştir. Spor mülakatında ise koşu gibi farklı sporların belirli saniyelerde geçilmesi istenilmektedir. Bu spor mülakatlarına hazırlık yapan çeşitli kurumlar mevcuttur. Buralara başvuruda bulunabilirsiniz.
Muvazzaf Astsubay Görev Süresi
Yedek astsubaylıktan muvazzaf astsubaylığa geçiş işlemini tamamlayan kişiler, hizmet zorunluluğu olan 15 yılı tamamlamak zorundadır. Muvazzaf astsubay olan yedek astsubaylar, en fazla 52 hafta süren bir eğitimden geçmektedirler. Daha sonra mesleklerine hazır bir şekilde göreve başlamaktadırlar. Muvazzaf astsubaylık, ülkemizde oldukça saygı gören mesleklerden bir tanesidir. Bu nedenle bu mesleği yapmak isteyen kişilerin sayısı da oldukça fazladır.