Zorunlu askerlik görevini yapacak olan adayların en çok merak ettiği konulardan biri de, askerlik rapor hakkı kaç gün? Zorunlu askerlik görevine tabi er ve erbaşlar rahatsızlanmaları durumunda, bağlı bulundukları askeri birliğin revirine, revir tarafından sevk edilen askeri hastane veya uygun görülen tam teşekküllü hastaneye sevki sağlanır. Uygun görülmesi durumunda, kişinin sağlık durumuna uyan istirahat raporu verilir. Askerlik rapor hakkı;
- Kısa dönem askerlerin 15 gün,
- Uzun dönem askerlerin 30 gün,
Rapor hakkı bulunmaktadır. İzne çevrilen raporların bu süreden fazla olması durumunda, kişiler raporlu olsalar bile kalan süre askerlik süresine eklenir.
Askerlik Raporu Askerlik Süresini Uzatır Mı?
Askerlik raporu sağlık iznine çevrilerek, rapor süresini ikametinde istirahat ederek geçirmesi uygun görülen kişiler için kısa dönem ve uzun dönem olarak ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Uzun dönem askerlik görevini yapan kişilerden raporlarını, sağlık iznine çevrilenlerin, 30 günlük rapor süreleri askerlik süresinden düşülmektedir.
Bu sürenin fazla olması durumunda 30 günlük süre düşerek, geri kalan kısmı yapması gereken askerlik süresine eklenir. Kısa dönem askerlik yapanlar için bu durum 15 günlük süre olarak ön görülmüştür.
İzinli Bulunduğu Süre İçerisinde Raporlu Olan Askerlerin Durumu
Zorunlu asker olan ve izne ayrılanlar, izinli bulundukları süre içerisinde rahatsızlanmaları durumunda, bulundukları ilde bulunan Garnizon Komutanlığına veya Askerlik Şubelerine durumu bildirerek, askeri hastaneye ve uygun görülen teşekküllü bir hastaneye sevkleri sağlanır.
Yapılan tetkiklerde şahsın istirahat etmesine yönelik rapor düzenlenmiş, bu durum başvuruda bulunan Garnizon Komutanlığı tarafından istirahat iznine çevrilirse, kişi kısa veya uzun dönem oluşuna göre durumuna uyan azami süre üzerinden 30 gün veya 15 gün süre ile raporlu bulunduğu süreler askerlikten sayılır. Geri kalan kısım yapılması gereken askerlik süresine eklenir.
Celp Evrakını Alan Ancak Birliğine Teslim Olmayan Kişilerin Sağlık Raporları
Zorunlu askerlik görevi için celp evrakını alan ve yol izinli sayılan kişiler, askeri birliklerine teslim olmadan önce rahatsızlanmaları durumunda, celp evrakları ile birlikte, askeri izinli sayılan kişilerde olduğu gibi Garnizon Komutanlığına başvurarak uygun görülen hastaneye sevkleri sağlanır. Kişilerin sağlık durumlarına uyan rapor verilmesi ve bu raporun sağlık iznine çevrilmesi durumunda, uzun dönem askerliğini yapacak kişilerin 30 günlük süreleri, kısa dönem askerlik yapacak kişilerin 15 günlük süreleri yapacakları askerlik süresinden düşülür.
Askerlik Raporunun Bitiminde Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Askerlik yapan kişilerin sağlık raporlarını birliklerinde istirahatli olarak geçirmeleri durumunda herhangi bir sorun yoktur. Kişi birlik komutanın emrine girerek verilen görevleri yerine getirir. Rapor istirahatli olarak geçirenler, aksine bir durum belirtilmedikçe, ön görülen yol iznini kullanarak birliğine öngörülen sürede teslim olur.