Düzenli aralıklarla her sene belirli kişiler askere alınmaya ve zorunlu olan vatani görevini yapmaya devam etmektedir. Yapılan yoklamaların ardından askerlik yapma koşullarına uygun olan kişiler Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenir ve 21 yaşına gelen kişiler askerlik yapmak için askere alınırlar.
Ancak her birey askerlik yapmak için gerekli şartları karşılamıyor olabilir. Belirlenen şartların bazılarının karşılanmaması askerliğe engel olmasa da diğer şartların karşılanmıyor oluşu askerlik yapmaya tamamen engeldir.
Rdm Nedir?
Askerlik için gerekli şartları karşılayan kişilerin işlemi hemen başlatılır ve askerlik süreci de resmi olarak başlamış olur Bazı bireyler içinse askerlik süreci diğerlerine göre daha farklı işlemektedir. Askerlik süreci diğerlerine göre farklı olan askerler RDM ve PRDM olarak adlandırılırlar. Bu kişiler;
- Sivil hayatında psikolojik sorunlar yaşamış,
- Madde kullanmış,
Ya da uygun olmayan diğer farklı girişimlerde bulunmuş kişiler olabilirler. Bu kişiler askerlik süreci boyunca silah eğitimi almazlar veya psikolojik olarak zorlayacak görevlere dahil edilmezler.
RDM ve PRDM Askerde Ne Yaparlar?
Askerlik süreci bu kişiler için daha çok topluma kazandırılma süreci olarak kabul edilebilir. Acemi birliğinde RDM birliğinde olan kişiler usta birliğinde ise PRDM olurlar. Diğer askerlerden ayrı bir yatakhane kısmında kalırlar.
Bunun nedeni ise oluşabilecek herhangi olumsuz bir durumda meydana gelebilecek kavga gibi arbedelerden uzak tutulmalarıdır.
Bu kişiler askerlik süreci boyunca psikolojik tedavi görürler, kendilerini geliştirmek adına çeşitli seminer ve eğitimlere katılmaları sağlanır. Diğer askerler gibi spor ve benzeri etkinliklere katılımları sağlansa da genel olarak silah kullanmalarına müsaade edilmez ve eğitimleri süresinde psikolojik olarak zorlanacakları hiç bir göreve dahil edilemezler.
RDM Bireyler Askerlik Yapabilir Mi?
En sık sorulan sorulardan birisi de bu bireylerin psikolojik sorun yaşamalarına rağmen neden askerliğe alındığı ile ilgilidir. Genel olarak kişiler hayatlarının belirli bir bölümünde bu sorunları yaşamış olabilirler.
Askerliğe alınmadan önce yapılan sağlık taramalarında da fiziki olarak askerliğe uygun olunması durumunda askere alınırlar. Ancak insan psikolojisi çok farklı ve sırlarla dolu olduğundan dolayı yaşanan psikolojik sorunların tekrar etmesi olası olabilir. Askerlik süreci boyunca da bu ihtimale karşı gerekli danışmanlıklar yapılır ve bu kişiler sonraki hayatı için hazırlanırlar.